Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Okt.2017, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i javnost: Za ostanak u EU 88 odsto Poljaka, uprkos sporovima

Uprkos sporovima poljskih konzervativnih vlasti stranke Pravo i Pravda sa Evropskom unijom oko poljskih reformi i ugrožene pravne države, Poljaci su i dalje najveći evroentuzijasti Srednje Evrope, i čak 88 odsto podržava članstvo Poljske u EU.

Novi izveštaj poljskog Centra za društvena istraživanja (CBOS) pokazao je da 88 odsto građana >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << podržava članstvo svoje zemlje u EU, dok je za EU, recimo, svega 56 odsto Čeha.

Čak 58 odsto Poljaka smatra da bi "u Evropi u više brzina" njihova zemlja morala da bude u "jezgru" najbrže integracije, zajedno s Nemačkom i Francuskom.

Tom projektu oštro se suprotstavljaju poljska vlada premijerke Beate Šidlo i predsednik Poljske Andžej Duda, jer ga vide kao put u nove podele kontinenta, gde bi zemlje koje ne žele dublju i bržu integraciju, kao drugorazredne članice ostale na periferiji odlučavanja i korišćenja fondova EU.

Veću podršku među Poljacima od sadašnje EU je imala samo dva puta do sada - 2007. i 2014. godine.

Po novom izveštaju CBOS, svega devet odsto Poljaka je protiv članstva Poljske u EU.

Po podrški EU među zemljama Višegradske grupe sledi Mađarska, čija vlada je takođe u sporu sa EU oko pretnji po pravnu državu. Članstvo u Uniji podržava 82 odsto Mađara, dok je u Slovačkoj, s proevropskom vladom, podrška članstvu u EU 74 odsto. Najveći evroskeptici su Česi, gde EU ima podršku 56 odsto anketiranih.

U celoj Višegradskoj grupi preovladava mišljenje da je nužno očuvati nezavisnost država članica, čak i kada zbog toga EU ne može da deluje kao celina. U vezi s tim su najmanje kategorični Poljaci, dok je zaštita suvereniteta zemlje, po cenu da EU ne može da preduzima šta je potrebno, prioritet za dve trećine Čeha i Slovaka i za polovinu Mađara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.