EU i Zapadni Balkan u Tirani o upravljanju granicama

Izvor: RTS, 05.Okt.2018, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i Zapadni Balkan u Tirani o upravljanju granicama

Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos je, na ministrskom sastanku EU Zapadni Balkan u Tirani, potpisao niz sporazuma koji potvrđuju snažnu saradnju između EU i partnera iz regiona u upravljanju granicama, borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, saopštava Evropska komisija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Komesar Avramopulos i partneri sa Zapadnog Balkana potpisali su u Tirani zajednički Akcioni plan EU-Zapadni Balkan o borbi protiv terorizma kojim su postavljeni konkretni koraci za unapređenje saradnje u borbi protiv terorizma i sprečavanje radikalizacije u naredne dve godine.

"To je ključni rezultat u okviru Strategije za proširenje i jačanje angažmana EU sa Zapadnim Balkanom usvojene februara 2018. godine", objavljeno je u Evropskoj komisiji.
Na ministraskom sastanku u Tirani potpisan je i sporazum koji omogućava operativnu saradnju Agencije za evropsku graničnu i oblalsku stražu sa Albanijom.
Sporazum su pored komesara Avramopulosa potpisali i austrijski i albanski ministri unutrašnjih poslova Herbert Kikl i Fatmir Džafaj.
U Evropskoj komisiji ocenjuju da je u pitanju prekretnica kada je reč o upravljanju granica sa Albanijom i da je ovo prvi sporazmu takve vrste koji je zaključen sa trećom zemljom.
U Tirani je dogovorena i pojačana saradnja Evropskog centra za nadgledanje droga i zavisnosti od droga sa Albanijom.
Na marginama ministarskog sastanka u Tirani, komesarka Vera Jurova zadužena za pravdu prisustvovala je potpisivanju sporazuma o saradnji između Evrodžasta i Albanije koji bi trebalo da će olakša saradnju između albanskih pravosudnih organa i Evrodžasta u borbi protiv kriminala, zaključuju u Evropskoj komisiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Avramopulos: Ako se pojača migracija, moguće vraćanje viza

Izvor: RTS, 05.Okt.2018

Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos upozorio je u Tirani da je moguće vraćanje viznog režima za zemlje Zapadnog Balkana, ako broj ilegalnih migranata poraste na više od 50 odsto. ...

Nastavak na RTS...

"Srbija pouzdan partner po pitanju migranata"

Izvor: RTS, 05.Okt.2018

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković poručio je, na Forumu EU-Zapadni Balkan na temu pravosuđa i unutrašnjih poslova u Tirani, da je Srbija bila i da će ostati kredibilan partner u pogledu upravljanja migracionim tokovima. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.