EU i Rusija su „statisti na svetskoj pozornici“

Izvor: Deutsche Welle, 19.Jul.2019, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i Rusija su „statisti na svetskoj pozornici“

Berlin i Moskva ponovo vode dijalog na najvišem nivou i uspevaju da nađu i zajednički jezik po nekim pitanima. Ali sukob u Ukrajini i sankcije sprečavaju dublju saradnju koja je neophodna, piše nemačka štampa.

Bio je to prvi put od izbijanja rata u Ukrajini da su se na Peterburškom dijalogu zajedno našli šefovi diplomatija Nemačke i Rusije. U dvorcu Petersberg nadomak Bona su u četvrtak Hajko Mas i Sergej Lavrov uprkos zategnutim odnosima pronašli neke >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << zajedničke tačke.

Recimo kada se radi o atomskom sporazumu sa Iranom ili izgradnji Severnog toka 2, drugog gasovoda koji će isporučivati energent direktno iz najvećge izvoznika Rusije do najvećeg evropskog potrošača Nemačke. U oba ta slučaja Berlin i Moskva imaju zajednički interes suprotstavljen Vašingtonu.

Međutim aneksija Krima i rat u istočnoj Ukrajini opterećuju i Peterburški dijalog na kojem se od 2001. godišnje sreću predstavnici dve zemlje. Dešavanja u Ukrajini rezultirala su sankcijama EU protiv Rusije, a zatim i uzvratnim sankcijama.

Frankfurter algemajne cajtung se osvrće na Masov poziv Rusiji da odigra „konstruktivnu" ulogu u Ukrajini. „Bez Moskve su u svetskoj politici kao i u Evropi nemogući pomaci po mnogim pitanjima – ali Moskva nije deo rešenje, nego deo problema", piše list iz Frankfurta.

Drugi list iz istog grada, Frankfurter rundšau, piše da bi EU i Rusija morale više da se okrenu jedna drugoj: „Evropljani i Rusi osećaju kako kopni njihov značaj u svetskoj politici. Njih je u uloge statista na svetskoj pozornici oterao uspon Kine do statusa svetske sile i njen dvoboj sa Amerikom čiji predsednik proglašava beskrupuloznost za vrlinu."

„Doduše, gubitak značaja nije najbolji podsticaj za zajedništvo. Ali bi mogao da doprinese uvidu da je pametnije postojeće resurse koristiti zajednički umesto jedne protiv drugih", dodaje se u komentaru.

Folksštime iz Magdeburga piše da ni ruski predsednik Vladimir Putin ne može da priušti oštru konfrontaciju. Putin je „naviknut na nesputanu moć, a mora da se bori na unutrašnje-političkom planu".

„Život mnogih Rusa je teži jer je skuplji. Tatica predsednik bi trebalo da to sredi, a nije u stanju – jedan od razloga je što su ga priklještili sankcijama. Pa ipak Zapad ne treba da se prepušta iluzijama. Ni ruski predsednik ni narod neće se predati. Važnija je nova saradnja. Vapijuće je stanje u ratnoj oblasti na istoku Ukrajine. To bi moglo da se odmah promeni. Preduslov je da EU ukine sankcije prema Rusiji", dodaje Folksštime.

priredio Nemanja Rujević

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.