EU i NATO pozvali Rusiju da prizna odgovornost za pad aviona

Izvor: N1 televizija, 25.Maj.2018, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i NATO pozvali Rusiju da prizna odgovornost za pad aviona

Evropska unija i NATO pozvali su Rusiju da "prizna svoju odgovornost" za rušenje malezijskog putničkog aviona ruskom raketom iznad Ukrajine 2014.

U dva odvojena saopštenja EU i NATO su pozvali Rusiju da prizna >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << svoju "odgovornost i da u potpunosti saradjuje s svim naporima za utvrdjivanjem krivca" za obaranje aviona aviokompanije Malejža erlajns.

EU je pozvala Rusiju da prizna zaključke međunarodnih istražitelja da je raketa koja je srušila malezijski avion iznad istočne Ukrajine pre gotovo četiri godine došla iz vojne jedinice bazirane u Rusiji.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je u saopštenju da oni koji su odgovorni za napad u kome je ubijeno 298 ljudi na avionu treba da odgovaraju i da jučerašnji zaključci zajedničkog istražnog tima pokazuju da je raketni sistem koji je koriščen "bez sumnje pripadao oružanim snagama Ruske Federacije".

 Avion malezijske kompanije Malejža erlajns na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur oboren je 17. jula 2014. iznad istočne Ukrajine gde su i danas proruski pobunjenici.

Poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Većina putnika su bili Holanđani. Međunarodni istražitelji su saopštili da su zaključili da je raketom protivavionskog sistema sovjetske i ruske proizvodnje "Buk-Telar" oboren malezijski avion na liniji MH17, i da raketa koja ga je pogodila potiče iz 53. protiv-vazdušne brigade u Kursku, u Rusiji, rekao je holandski istražitelje Vilbert Paulisen.

Holandija i Australija "smatraju Rusiju odgovornom za svoju ulogu u uništavanju" aviona kompanije Malejža erlajns, navela je danas holandska vlada u saopštenju dan pošto su međunarodni istražitelji zaključili da je raketa ispaljena iz jedne ruske vojne jedinice.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.