Izvor: RTS, 02.Dec.2022, 21:08

EU formalno potvrdila odluku o ograničenju cene ruske nafte

Evropska unija formalno je potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je Češka koja predsedava EU. Predsednik Komiteta za spoljne poslove donjeg doma ruskog parlamenta Leonid Slutski izjavio je da EU ugrožava svoju energetsku bezbednost ograničenjem cene. Bela kuća pozdravila odluku.
"Ambasadori su upravo postigli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dogovor o ograničenju cene ruske nafte koja se transportuje morskim putem", navela je Češka, prenosi Rojters.

Sledi pisana procedura, a odluka o ograničenju cene ruske nafte će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom listu, saopštila je Češka.
Poljski ambasador pri EU Andžej Sados prethodno je izjavio rekao da je Poljska je pristala na sporazum EU o ograničenju cene ruske nafte koja se transportuje morem od 60 dolara po barelu.
Varšava je insistirala da cena bude ispod tržišne, kako bi se ograničili prihodi Moskvi da finansira rat u Ukrajini.
Ograničenje cene nafte, ideja potekla od grupe G7, ima za cilj da smanji ruski prihod od prodaje nafte, ali i da spreči skok cene nafte na svetskom nivou, posle embarga EU na ruske energente koji će stupiti na snagu 5. decembra.

Sados je rekao da EU sada može da pokrene pisanu proceduru za svih 27 članica EU da formalno odobre dogovor i da ga objave 4. novembra, dan pre nego što stupi na snagu embargo.
"EU ugrožava svoju energetsku bezbednost" Predsednik Komiteta za spoljne poslove donjeg doma ruskog parlamenta Leonid Slutski izjavio je da EU ugrožava svoju energetsku bezbednost postavljanjem gornje granice cene ruske nafte koja se transportuje morem. 
Slutski u izjavi za Tas rekao je i da taj potez EU krši zakone tržišta. 
Bela kuća pozdravila odlukuBela kuća je pozdravila vesti da je Evropska unija "nastupila zajednički" po pitanju ograničenja cene na rusku morsku naftu na 60 dolara po barelu, ističuću da će to uticati na ograničenje prihoda Rusije.
"I dalje verujemo da će ograničenje cene pomoći da se limitira sposobnost gospodina Putina da profitira od nafte, što će mu otežati finansiranje njegove ratne mašinerije kojom se ubijaju nevini Ukrajinci", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EU formalno potvrdila odluku o ograničenju cene ruske nafte

Izvor: Pančevac-online.com, 02.Dec.2022

Evropska unija formalno je potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je Češka koja predsedava EU. Predsednik Komiteta za spoljne poslove donjeg doma ruskog parlamenta Leonid Slutski izjavio je da EU ugrožava svoju energetsku bezbednost...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.