EU finansira 112 projekata ukupne vrednosti 2,5 miliona evra

Izvor: RTS, 17.Jun.2020, 13:32

EU finansira 112 projekata ukupne vrednosti 2,5 miliona evra

Evropska unija kroz program EU PRO finansiraće 112 projekata ukupne vrednosti od 2,5 miliona evra. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ističe da je reč o konkretnoj pomoći EU koja će doprineti ekonomskom razvoju i smanjivanju regionalne nejednakosti u okviru Srbije.
Jadranka Joksimović je u Vladi Srbije, gde su prisustvovali i neki od dobitnika bespovratnih sredstava, podsetila da je prvi poziv za učešće u EU PRO >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << program bio 2018. godine, a da je ovo drugi po redu na koji se javilo 550 preduzeća.

Ona je dodala da je EU PRO program kojim se, kaže, podržavaju najmanje razvijene ili nerazvijene opštine, pre svega u Jugoistočnoj i Jugozapadnoj Srbiji, i pokriva 99 opština.
Program se sprovodi u saradnji sa Kancelarijom UN za projektne usluge - UNOPS.
"Ovo su konkretna sredstva za konkretne projekte i način na koji podržavamo ravnomeran teritorijalni razvoj Srbije. Zato mi je drago što su regionalne razvojne agencije uključene u ove projekte, jer je to suština reformskog puta Srbije kroz proces evropskih integracija. Nema dileme da su demokratija I vladavina prava, pre svega, ali ekonomski razvoj i smanjivanje regionalnih nejednakosti dovešće do toga da ljudi ostanu da žive u svojim mestima", rekla je Joksimovićeva.
Navela je i da je Vlada Srbije prepoznala značaj regionalnog razvoja, podsetivši da se u programu "Srbija 2025" nalaze projekti koji će omogućiti da svaki građanin oseti boljitak.
Ona je ukazala da se na poziv javilo 555 preduzeća, a da je 112 dobilo sredstva za razvoj biznisa, pre svega, u proizvodnju odeće, hrane, nameštaja, prerade drveta, odnosno, za održiv biznis na nivou čitave zemlje, koji će, prema njenim procenama, biti podignut novom opremom i izvoznim kapacitetima.
"Sve su to preduzeća iz manje razvijenih opština koje posluju u Borskom, Jablaničkom, Mačvanskom, Rasinskom, Nišavskom, Podunavskom, Pčinjskom, Topličkom i drugim okruzima", navela je ministarka.
Prema njenim rečima, raduje je činjeniča da su žene vlasnice preduzeća u skoro 35 odsto od ukupnog broja korisnika bespovratnih sredstava, što će doprineti ekonomskom osnaživanju žena, naročito u ruralnim sredinama i podići nivo njihovog uključivanja u privredne tokove i obezbediti im dodatnu finansijsku sigurnost.
Joksimovićeva je ukazala da je jedan od uslova za dobijanje sredstava bilo društveno odgovorno poslovanje.
"Bespovratna pomoć preduzećima do novih radnih mesta"Šefica Kancelerije UNOPS u Srbiji Mikela Telatim ocenila je da bi bespovratna pomoć preduzećima trebalo da poboljša njihovu konkurentnost održivost i da dovede do otvaranja novih radnih mesta.
"Ovaj javni poziv je deo realizacije projekta EU PRO koji finansira EU, a realizuje se kroz UNOPS. Bilo je veliko interesovanje što pokazuje koliko je velika spremnost poslovne zajednice u Srbiji da se širi, da se bavi inovacijama i podrži svoju zajednicu", rekla je Telatim.
Vlasnica preduzeća za proizvodnju prehrambenih proizvoda "Domaćica 014" Ivana Mksimović je istakla da se konkurs pojavio baš u pogodnom trenutku, jer su imali spreman biznis plan, znali su koje su im mašine potrebne i obezbedili su 20 odsto učešća za ukupan iznos od oko 29.000 evra pomoći.
Maksimović je ispričala da je reč o porodičnoj firmi koja je u početku proizvodila gotova jela, a da je kasnije prešla na slatki asortiman.
Preduzetnik iz Ivanjice Davor Mićić rekao je da se njegovo preduzeće "Drvotim 80" bavi proizvodnjom nameštaja od 2018.godine i da će od dobijenih sredstava zameniti dotrajalu opremu.
On je takođe rekao da se bavi humanitarnim radom i da će nastaviti da donira nameštaj kao što je to učinio i 2018.godine predškolskoj ustanovi "Bajka".
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.