EU donirala vozila i opremu policiji

Izvor: RTS, 22.Jan.2020, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU donirala vozila i opremu policiji

Evropska unija je donirala Upravi kriminalističke policije MUP-a opremu i vozila u vrednosti milion evra.
Primopredaji vozila i opreme pristvovali su ministar Nebojša Stefanović i šef delegacije EU Srbiji Sem Fabrici koji su istakli da ovakve donacije doprinose da Srbija "prati trendove koji postoje u najrazvijenijim zemljama EU". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je primopredaji 18 vozila i opreme koje je Evropska unija donirala Upravi kriminalističke policije MUP-a, ukupne vrednosti milion evra.
"Danas prezentujemo donaciju koju je Evropska unija kroz pretpristupne IPA fondove dala Ministarstvu unutrašnjih poslova i koja se sastoji od 15 vozila koja će koristiti Uprava kriminalističke policije kroz projekat za jačanje kapaciteta u borbi protiv trgovine ljudima i tri vozila koja su mobilne laboratorije, a koja će služiti da Ministarstvo unutrašnjih poslova pojača svoje kapacitete u prikupljanju dokaza, odnosno koje će moći da funkcionišu i u slučajevima hemijske, biološke i radiološke opasnosti", rekao je Stefanović.
Ministar je objasnio da će, zahvaljujući ovoj donaciji, policija moći da prikuplja dokaze i na licu mesta, u sredinama koje su zagađene u slučaju nekog akcidenta ili namerno izazvane situacije, kada je radi o biološkom, radiološkom ili hemijskom zagađenju.
"Ova vozila su vredna oko milion evra, a radi se o projektu koji je ukupne vrednosti tri miliona evra, gde je jedan deo novca potrošen i za nabavku računarske opreme i nameštaja za jedinice policije, a jedan deo novca iskorišćen je za obuku koja je trajala gotovo tri godine za korišćenje mobilnih laboratorija i za trening ljudi u centrima širom EU", kazao je ministar.
Stefanović je rekao da će ova vozila i oprema već od danas biti u upotrebi i da Ministarstvo unutrašnjih poslova u Srbiji prati trendove koji postoje u najrazvijenijim zemljama EU.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da borba protiv trgovine ljudima predstavlja veoma ozbiljnu formu organizovanog kriminala sa velikim socijalnim uticajem.
"Republika Srbija je u ovoj borbi napredovala primenjujući Strategiju i Akcioni plan napravljen u januaru prošle godine. Usvojena je i operativna procedura postupanja prema žrtvama i sada je potrebno pratiti rezultate u praksi, jer je naravno zaštita žrtava prioritet", rekao je Fabrici.
Šef Delegacije EU je istakao da su donirana vozila, deo šireg projekta Evropske unije koji se sprovodi sa Vladom Republike Srbije.
"Kriminal se razvija, postaje tehnološki napredniji i zahtevniji, zato policija mora da ima dobru opremu kako bi uspešno sprovodila istrage. Dobra forenzika je bitna počev od svakodnevnih stvari, kao što su saobraćajne nezgode, hemijski i biološki akcidenti. Upravo ova donirana oprema pomoći će policiji da odgovori na razne izazove. To je deo evropskog puta Srbije i cilja da ima najprestižnije institucije", rekao je Fabrici.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Evropska unija donirala MUP-u 18 vozila

Izvor: Danas, 22.Jan.2020

Evropska unija donirala je Upravi kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova 18 vozila, ukupne vrednosti milion evra, saopštio je danas MUP.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.