EU će Srbiji uputiti 3,2 miliona evra za prihvat migranata

Izvor: Prva.rs, 19.Avg.2015, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU će Srbiji uputiti 3,2 miliona evra za prihvat migranata

"EU je već danas u Briselu učinila prvi korak tako što je izdvojila 150.000 evra za nabavku hrane i higijenskih sredstava u prihvatnom centru, koji će biti dovoljni za oko 70.000 migranata koji se očekuju u naredna tri meseca", rekao je Benedikt novinarima nakon obilaska Prihvatnog centra za migrante, dodajući da će ta pomoć biti pružena preko Crvenog krsta. 
Osim toga, odlučeno je da se uputi posebna pomoć lokalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << samoupravama i Privatnom centru u Preševu koja će biti upotrebljena isključivo za sakupljanje smeća, dodao je on.
Takođe, prema njegovim rečima, EU zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migrante (IOM) i UNHCR-om sprema i projekat vredan osam miliona evra, koji će biti namenjen Srbiji i Makedoniji u vezi sa migrantima.
On je napomenuo da problem sa migrantima nije samo srpski, već da i te kako pogađa EU i naveo je da je prošlog meseca na granicama EU bilo 167.000 migranata.
"Samo prošle sedmice 21.000 migranata prošla je kroz Srbiju, što pokazuje da se broj ljudi koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja povećava", rekao je Benedikt.
On je naglasio i da se u Nemačkoj očekuje da broj migranata dostigne 750.000.
Benedikt je rekao da je EU je zahvalna srpskim vlastima i lokalnim samoupravama zbog načina na koji se ophode sa migranitima, iako je naglasio da je svestan da niko od njih ne želi da ostane u Srbiji.
Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji je naveo da je danas dobio informaciju da je samo proteklog meseca kroz Prihvatni centar u Preševu prošlo 30.000 migranata.
"Urađen je ogroman posao i čestitan svima koji su u njemu učestvovali", rekao je Benedikt.
On smatra da Srbija mora da počne na vreme da sa pripremama za hladne dane, jer će tada sve biti još teže, i pozvao je Vladu Srbije da već sada počne da se priprema u tom pravcu.
Benedikt je napomenuo da izgradnja velikog prihvatnog centra u Srbiji i dodeljivanje migrantima statusa izbeglica, sa kojima bi mogli lakše da se kreću u Evropi, nikada nije bilo na dnevnom redu EU.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Evropska unija pomaže Srbiji u zbrinjavanju migranata

Izvor: juGmedia, 19.Avg.2015

PREŠEVO – Evropska unija će pomoći Srbiji u prihvatu migranata i zato će uputiti 3,2 miliona evra, najavio  je danas u Preševu zamenik šefa Delegacije EU Oskar Benedikt, prilikom obilaska Centra za prihvat migranata...„EU je već danas u Briselu učinila prvi korak tako što je izdvojila 150.000...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.