EU blokirala rusku rezoluciju o ukidanju sankcija u uslovima pandemije

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Apr.2020, 08:17

EU blokirala rusku rezoluciju o ukidanju sankcija u uslovima pandemije

Bez obzira na ovakav ishod, Rusija će nastaviti koordinisanu saradnju sa istomišljenicima po ovom pitanju.

Sjedinjene Države, Evropska unija, Velika Britanija, Ukrajina i Gruzija nisu dozvolile Generalnoj skupštini UN da usvoji nacrt ruske rezolucije u koje se poziva na ukudanje jednostranih sankcija koje onemogućavaju zemljama da se bore protiv pandemije virusa korona, saopštila je ruska misija u svetskoj organizaciji.

Rusija je prethodno predložila Generalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << skupštini da usvoji Deklaraciju o solidarnosti u borbi protiv koronavirusa. U tom dokumentu se ističe glavna ulogu Svetske zdravstvene organizacije u borbi protiv pandemije.

Tekstom dokumenta predviđeno je da države sarađuju među sobom i sa SZO u sklopu napora da se osmisle načini borbe protiv širenja KOVID-19 i lečenja te bolesti.

Takođe, pozivaju se države da pomognu onim zemljama koje su pretrpele najveće žrtve i štetu od virusa korona, uključujući zemlje u razvoju, kao i da se odustane od trgovinskih ratova i primene jednostranih sankcija usvojenim u UN. Uz Rusiju na dokumentu je radilo još 28 zemalja-članica svetske organizacije.

- Nije bilo konsenzusa o dokumentu koji smo predložili. Tome su se usprotivili Ukrajina, Gruzija, Velika Britanija, SAD i EU.  Žalimo što jedna manja grupa država – apologeta politike sankcija – nije uspela da pokaže spremnost da se odazove pozivu generalnog sekretara UN i da se odrekne svojih ispolitizovanih pristupa i interesa - navodi se u komentaru ruske misije.

Kao posledica toga, odgovor globalnog i solidarnog sveta na novu pandemiju će biti mnogo složeniji, dodaje se.

- Može da nastrada veliki broj ljudi, pre svega u zemljama u razvoju - ističu u ruskoj misiji i dodaju da bi zvanična Moskva volela da vidi u pisanoj formi koja je to logika i koji su to argumenti za blokiranje nacrta Deklaracije.

Takođe se ukazuje da su argumenti Ukrajine u Gruzije kao i obično nadmeni i ispolitizovani i nisu razumljivi za većinu država-članica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.