EU bi kaznila Hrvatsku ako ekstremisti napadnu Srbe

Izvor: Blic, 19.Apr.2011, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU bi kaznila Hrvatsku ako ekstremisti napadnu Srbe

ZAGREB - Srbi u Hrvatskoj nema čega da se plaše. Vlada Hrvatske i predsednik Ivo Josipović neće dozvoliti da bilo kakav nacionalistički talas ugrozi njihovu bezbednost, a to bi kaznila i EU, osporavanjem članstva – kaže za “Blic” Damir Grubiša, savetnik predsednika Hrvatske za spoljnu politiku. Vlada mora da vodi računa da se ekstremističke reakcije smire

Preti li ipak egzekucija, proterivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili zabrana povratka za Srbe u Hrvatskoj?



Vlada ne bi dospustila linč hrvatskih Srba, nepotrebne su bilo koje druge garancije kada one već postoje jer, ta vlada ovisi o podršci srpske manjine u Hrvatskoj. Srbi su oni koji su spasili tu vladu od pada u burnim događajima ekonomske krize. Praktično, hrvatski Srbi su značajni deo vladine koalicije.

Ko može u ovom momentu izliva nacionalnog nezadovoljstva da garantuje njihovu bezbednost?

- Obzirom na ulogu hrvatskih Srba u očuvanju te Vlade, ona će i te kako morati da vodi računa da pruži neke garancije da se ova eskalacija nacionalnog nezadovoljstva koji izaziva nacionalizam i ekstremističke reakcije smiri.

Koje korake će preduzeti predsednik Josipović?

- Predsednik želi smirivanje situacije i on će u tom pravcu i delovati, iako je činjenica da postoje naciolističke, ekstremističke snage koje žele da iskoriste ovu situaciju za borbu za vlast I kako bi se iz totalne anonimnosti, u kojoj su bili, dignu u razine vidljivosti u javnosti. Međutim, smatram da će to vrlo brzo splasniti, upravo zato što su drugi problemi mnogo vidljiviji, teška je ekonomska situacija, velika je korupcija I tu su, naravno, kontroverze oko ulaska u EU.

EU pažljivo posmatra situaciju u Hravstkoj, može vas usloviti članstvom?

- Naravno da vrlo pažljivo prati situaciju i svaki ekstremni oblik izazvaće njeno reagovanje I otežati put ulaska u EU.





Opširnije u štampanom izdanju.

Povezane vesti: Bes bi trebalo da okrenu ka Vladi Zavera ekstremista protiv Hrvatske i Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.