EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom

Izvor: RTS, 26.Maj.2020, 20:27

EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom

Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak.
"Nemamo komentar na ovakvu izjavu Tačija", kratko je poručio portparol EU Peter Stano za Tanjug.
Ni sam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Miroslav Lajčak, koji je na funkciju specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine izabran početkom aprila, nije se oglašavao tim povodom.
Tači je svoj stav obrazložio time da "nije u kontaktu sa Lajčakom", a da vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti "već tri meseca razgovara sa Lajčakom i Žosepom Boreljom" o "njemu nepoznatim stvarima".
Ocenjujući da su u pitanju "pregovarači iz zemalja koje nisu priznale Kosovo", Tači zaključuje da će se odazvati na pozive za sastanke koje organizuju Angela Merkel i Emanuel Makron, kao i da ima "puno poverenje" u rukovodstvo SAD da će proces pregovora "ubrzati i uspešno okončati".
To nije prvi put da se zvaničnici Prištine otvoreno ne slažu sa ulogom EU u dijalogu Beograda i Prištine i insistiraju na većem učešću SAD.
Bivši premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj je prilikom svoje prve posete Briselu u novembru 2017. godine takođe kritikovao rezultate EU i tadašnje šefice EU diplomatije Federike Mogerini kao posrednika u pregovorima o normalizaciji odnosa.
Takva situacija dovela je do otkazivanja zajedničke konfrencije za medije Ramuša Haradinaja i Federike Mogerini u Briselu, što se ponovilo i sledeće godine nakon razgovora Haradinaja i Mogerinijeve o Sporazumu o stabilizaciji pridruživanju Kosova.
Zvaničan stav EU bio da je u pitanju "nedostatak vremena", dok su diplomatski izvori naglašavali "lošu atmosferu" iza zatvorenih vrata.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.