EU bez dogovora o vizama za Balkan

Izvor: B92, 18.Dec.2012, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU bez dogovora o vizama za Balkan

Brisel -- Zvaničnici EU nisu se dogovorili o mehanizmu za suspenziju bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana, proizlazi iz izjave komesarke Sesilije Malmstrom.

"Trijalog o Šengenu i azilantima. Približili smo stavove, ali bi bilo bolje kad bi Savet bio malo fleksibilniji", napisala je Malmstromova na Tviteru, ne navodeći druge detalje.

Ovo praktično znači da mehanizam za suspenziju vizne liberalizacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za koji je ranije bilo najavljeno da bi mogao da bude usvojen u Evropskom parlamentu već početkom sledeće godine, neće u doglednom roku moći da stupi na snagu.

Ovaj mehanizam, zvanično nazvan "zaštitna klauzula", osmišljen je odgovor na navalu lažnih azilanata u pojedine evropske zemlje, a kao izvor problema obično se navode Srbija i Makedonija.

Usvajanje zaštitne klauzule u EP značilo bi da se građanima zemalja u kojima je konstatovana masovna zloupotreba slobodnog ulaza u šengensku zonu po kratkom postupku mogu privremeno uvesti vize.

Međutim, nakon što ju je Komisija predložila, klauzula je već duže od 18 meseci "zaglavljena" u Savetu, koji ne može da se saglasi o pojedinim detaljima, a svoje nesaglasje sa nekim odredbama u paketu predloženih amandmana izneli su i neki članovi EP.

Zbog toga je danas iza zatvorenih vrata održan sastanak predstavnika sve tri institucije EU, ali izgleda da puna saglasnost još nije postignuta.

Inače, u Briselu je krajnje neuobičajeno da članovi Komisije javno iznose kritike o radu Saveta, čak i vrlo blage i uopštene.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez dogovora u Briselu

Izvor: RTS, 18.Dec.2012

Mehanzam za suspenziju bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana još nije dogovoren, pošto predstavnici Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta nisu uspeli da usaglase svoje stavove...Predstavnici Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta nisu uspeli da se dogovore oko mehanizma za suspenziju bezviznog...

Nastavak na RTS...

Kako se suspenduje bezvizni režim?

Izvor: Deutsche Welle, 19.Dec.2012, 09:48

Kada sledeće godine bude usvojen mehanizam privremen suspenzije bezviznog režima otvoriće se mogućnost da na zahtev jedne ili više zemalja EU jedna ili više zemalja Zapadnog Balkana budu vraćene na „crnu šengen listu“.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.