Predsednik Evropskog saveta očekuje dogovor EU 27 o sankcijama protiv Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2022, 06:56

Predsednik Evropskog saveta očekuje dogovor EU 27 o sankcijama protiv Rusije

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel  očekuje da će do konsenzusa i dogovora o sankcijama protiv Rusije među EU 27 doći.

"Šesti paket sankcija je na stolu već nekoliko nedelja i važno je da se sada donese odluka. Uveren sam da ćemo moći da zajedno donesemo tu odluku i još jednom pokažemo da smo ujedinjeni na tako važnoj temi", poručio je MIšel.

On je dolazaći na sastanak Evropskog saveta kome predsedava naveo da nije lako doći do konsenzusa o sankcijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali je dodao da su razgovori intenzivirani među zemljama članicama i da napretka ima.

Naglasio je da će se na samitu razgovarati o daljoj podršci Ukrajini, o prekidu zavisnosti EU od ruskih fosilnih goriva, globalnoj krizi u snabdevanju hranom izazvanoj ratom u Ukrajini, kao i zajedničkoj evropskoj odbrani i bezbednosti.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije danas izjavila je da  ne očekuje da će u narednih 48 sati biti postignut sporazum o embargu na uzvoz nafte iz Rusije, ali ocenjuje da ”situacija sazreva” i da će do dogovora doći.

”"Još samo jedno pitanje je ostalo otvoreno, a to je pitanje sirove nafte koja se uvozi kroz naftovode. O tome se još razgovara. Nema visokih očekivanja da ćemo sve rešiti u narednih 48 sati, već dan nakon toga", poručila je Lajen.

Ona je dolazeći na dvodnevni samit EU lidera pozvala na nastavak evropskog jedinstva i solidaranost sa Ukrajinom kao "ključnim za uspeh".

Najavila je da će se na samitu razgovarati o kratkoročnoj makrofinansijskoj pomoći Ukrajini, ali i o dugoročnim planovima obnove zemlje nakon rata.

Premijerka Estonije: Danas verovatno bez sporazuma

Zemlje članice EU verovatno neće postići potpuni dogovor o novim sankcijama Rusiji na današnjem samitu, izjavila je premijerka Estonije Kaja Kalas nekoliko sati pre početka sastanka.

"Mislim da danas nećemo postići dogovor", rekla je Kalasova i dodala da je verovatnije da će dogovor biti postignut na sledećem, junskom samitu, prenosi Rojters.

Orban: Trenutno nema kompromisa o embargu na rusku naftu

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da evropski predlog o embargu na uvoz ruske nafte ”nije dobar” i da kompromisa među zemljama članicama o šestom paketu sankcija još nema.

Premijer Mađarske je, dolazeći na samit EU lidera, poručio da je "spreman da podrži šesti paket sankcija” ako se daju odgovori i garancije za bezbedno snabdevanje Mađarske energentima.

”Rešenje koje izuzima naftovode nije loše, ali trebaju nam garancije da, u slučaju problema sa naftovodom koji prolazi kroz Ukrajinu, imamo pravo da uzimamo rusku naftu iz drugih izvora. Ako to dobijemo, onda je u redu”, rekao je Orban.

”Pozicija Mađarske je vrlo jednostavna. Energetika je ozbiljno pitanje. Prvo nam trebaju rešenja, a onda sankcije. U prvih pet paketa sankcija prvo smo uvodili sankcije, a onda tražili rešenja za posledice. Pošto je energetika ozbiljno i rizično pitanje moramo da prvo imamo rešenja, a onda da uvodimo sankcije. Za sada nemamo rešenja”, poručcio je Orban.

Orban je za nepostizanje dogovora o šestom paketu sankcija optužio Evropsku komisiju navodeći da je iznela predlog o embargu na rusku naftu a da nije pružila odgovor na pitanje o bezbednosti snabdevanja energentima Mađarske.

Šolc uveren da će doći do konsenzusa o embargu - pre ili kasnije

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je uveren da će Evropska unija pre ili kasnije postići konsenzus o embargu na rusku naftu.

"Niko ne može da predvidi da li će to zaista biti slučaj, ali sve što čujem zvuči kao da bi moglo da bude konsenzusa i pre ili kasnije će ga biti", rekao je Šolc dok je dolazio na samit EU u Briselu, a prenosi AP.

Britanska agencija Rojters primećuje da Šolc nije precizirao kada bi to moglo da se dogodi.

Šolc je ocenio da dosadašnje jedinstvo koje je Evropa pokazala nakon napada Rusije na Ukrajinu šalje dobar znak i istakao da je uveren da će to činiti i u budućnosti.

Kada je reč o podelama unutar EU u vezi sa sankcijama na rusku naftu, a kojima se protivi Mađarska, Šolc je rekao da se razgovori vode sa željom da se postigne sporazum.

On nije govorio o detaljima mogućeg rešenja, ali je rekao da snaga EU leži u zajedničkom rešavanju problema i da je čvrsto uveren da lideri EU mogu da nastave da razgovaraju o dobrom rešenju jedni sa drugim "danas i sutra".

Nehamer: Austrija ne može podržati embargo na gas

Austrija ne može pristati na embargo na ruski gas, istakao je danas austrijski kancelar Karl Nehamer na glavnom odboru austrijskog parlamenta, uoči vanrednog samita EU.

Stav Austrije je, kaže, potpuno jasan, bilo da je reč o gasu u Austriji ili nafti u Mađarskoj, svaka zemlja mora sama da se brine da ne izazove krizu unutar svoje države.

Nehamer je ukazao na zavisnost Austrije od ruskog gasa.

Uz to, kazao je, da, u vezi sa embargom, niko ne govori o uranijumu, što, smatra, takođe, treba tematizovati.

Kada je reč o embargu na rusku naftu, rekao je da ne može u potpunosti shvatiti delovanje Evropske komisije.

Govoreći o članstvu Ukrajine u EU, Nehamer je kazao da Austrija neće stajati na putu dodeli statusa kandidata, ali ukazuje da treba razmišljati istovremeno o evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan.

Pravila, podvukao je, moraju biti ista za sve kandidate za pristupanje EU.

"Ovo bi bilo izvanredno dostignuće za EU koja je i potpunosti ujedinjena i posvećena jačanju pristisaka na Rusiju", naveo je EU zvaničnik.

Dodaje se se da bi ovaj politički dogovor uključivao i pojedina izuzeća kad je reč o nabavci nafte za neke države članice kao i da je embargo na rusku naftu samo deo šestog paketa sankcija koji podrazumeva oduzimanje svift transkacija najvećoj ruskoj banci Sberbanci, zabranu rada još nekim ruskim državnim medijima, kao i pojedinačne sankcije za neke osobe, uključcujući i one koji su počinile ratne zločine, ali i za ruskog patrijarha Kirila.

Borelj: EU će postići dogovor o novom paketu sankcija

Članice Evropske unije trebalo bi da postignu dogovor po pitanju sledećeg paketa sankcija usmerenih protiv Rusije, u šta spada i blokada na uvoz ruske nafte, rekao je danas šef diplomatije EU Žozep Borelj.

"Potrebno je da javno odlučimo. Bilo je razgovora u nedelju posle podne i biće ih danas pre podne, kao i tokom celog dana", kazao je Borelj za francuski javni servis "Frans Info".

On smatra da će danas posle podne moći da se ponudi sporazum šefovima zemalja članica EU, preneo je Rojters.

Upitan da li planovi o zabrani uvoza ruske nafte mogu da propadnu zbog otpora Mađarske i ostalih istočnoevropskih zemalja, Borelj je rekao da "ne smatra da će biti tako", kao i da će "na kraju biti dogovora".

Bugarski premijer očekuje da EU usvoji embargo na Rusku naftu

Zemlje članice Evropske unije trebalo bi da budu u stanju da postignu danas sporazum o zabrani uvoza ruske nafte, uz određena uslovljavanja. izjavio je bugarski premijer Kiril Petkov nekoliko sati uoči početka samita lidera EU.

"Mislim da će predlog biti usvojen uz izvesne ustupke, odnosno odstupanja za neke zemlje", rekao je Petkov o evropskim planovima za uvođenje embarga na uvoz ruske nafte u okviru šestog paketa sankcija prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu, prenosi Rojters.

On je dodao da bi "generalno gledano, odluka trebalo da bude doneta, što će zavisiti od nekih pojedinačnih karakteristika i kriterijuma koje bi države članice mogle da imaju".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.