EU: Zatvaranje vazdušnog prostora moglo bi da izazove svetski rat

Izvor: VOA, 06.Mar.2022, 18:49

EU: Zatvaranje vazdušnog prostora moglo bi da izazove svetski rat

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je u nedelju da bi zatvaranje ukrajinskog vazdušnog moglo da izazove svetski rat. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od NATO članica da zaustave ruski napad na njegovu zemlju, uspostavljanjem zone zabrane letova. Zapadni lideri odbacili su taj zahtev iz straha da bi to izazvalo širi rat u Evropi. Angažovanje borbenih aviona iznad Ukrajine bi moglo, "u trenutnim okolnostima" da se smatra "ulaskom NATO-a u rat zbog čega bi postojala opasnost od Trećeg svetskog rata", rekao je Mišel u intervjuu za francuski javni servis " France Inter". Mišel je demantovao da ekonomske sankcije protiv Rusije "predstavljaju rat EU ili NATO" protiv te zemlje. Ruski predsednik Vladimir Putin je kaznene mere zapada zbog invazije na Ukrajinu povezao sa proglašavanjem rata Moskvi. Predsednik Evropskog saveta rekao je da su evropski i američki saveznici uveli sankcije "da bi izvršili pritisak i naneli štetu ruskom režimu", a ne narodu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   NATO

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Subotić: Svaka vojna pomoć Ukrajini vodi u treći svetski rat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2022, 14:56

Istraživač Centra za evropske politike Strahinja Subotić rekao je danas za Tanjug da je Zapad trebalo da uzme u obzir ruske interese i da bi sada bilo kakvo vojno angažovanje i pomoć Ukrajni u tom domenu dovelo do trećeg svetskog rata...Objasnio je da u ovom trenutku Zapad nije spreman da odgovori...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.