EU: Za infrastrukturne projekte u Srbiji 9,6 miliona evra

Izvor: RTS, 01.Okt.2018, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Za infrastrukturne projekte u Srbiji 9,6 miliona evra

Evropska unija je preko razvojnog programa EU PRO opredelila 9,6 miliona evra za realizaciju 77 novih infrastrukturnih projekata u Srbiji. To je odlučeno na sastanku Upravnog odbora EU PRO, a projekti će, kako je saopšteno, doprineti realizaciji investicija i otvaranju novih radnih mesta s krajnjim ciljem da se poboljša kvalitet života stanovnika u 99 lokalnih samouprava u Srbiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Odobrena podrška, između ostalog, podrazumeva finansiranje 37 lokalnih infrastrukturnih projekata ukupne vrednosti 6,1 milion evra, od čega EU daje 4,5 miliona evra, a koji podrazumevaju izgradnju i rekonstrukciju objekata javne namene, obrazovnih i ustanova zdravstvene i socijalne zaštite, sportskih i kulturnih centara, kao i unapređenje komunalne infrastrukture.

Na taj način će, kako je saopšteno iz EU PRO, Evropska unija direktno doprineti boljem kvalitetu života ljudi u dva regiona u Srbiji, regionu Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije, a same lokalne samouprave će učestvovati u finansiranju projekata sa 1,6 miliona evra.
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je istakla da Vlada kontinuirano radi na unapređenju uslova za održivi ekonomski i socijalni razvoj Srbije.
"U tom smislu, uz podršku Evropske unije, obezbeđena je bespovratna podrška namenjena realizaciji projekata u manje razvijenim i nerazvijenim delovima Srbije sa osnovnim ciljem da promovišemo održivi regionalni razvoj i dodatno upoznamo lokalne aktere sa mogućnostima korišćenja programa i fondova Evropske unije", rekla je Joksimovićeva.
Na sastanku je, takođe, odobreno finansiranje devet projekata za unapređenje poslovne infrastrukture koji će podrazumevati infrastrukturno opremanje industrijskih zona i unapređenje turističke infrastrukture.
Primarni cilj – privlačenje investicija 
EU je za ove projekte, koji treba da doprinesu stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta, obezbedila 4,5 miliona evra, dok učešće lokalnih samouprava iznosi 905.392 evra.
"Evropska unija kroz EU PRO program podržava ravnomerni razvoj Srbije i samim tim investira u projekte koji su podjednako fokusirani na ekonomski boljitak zajednice i bolji životni standard svakog građanina", izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.
Kako je dodao, podržani projekti zato za primarni cilj imaju privlačenje investicija, odnosno otvaranje novih radnih mesta, ali obezbeđuju i unapređenje javne infrastrukture koja direktno i pozitivno utiče na bolji kvalitet života lokalnog stanovništva.
Evropska unija je u direktnoj saradnji sa Vladom Srbije obezbedila i 274.695 evra za izradu projektno-tehničke dokumenatacije za poslovnu infrastrukturu, čime će se kroz 12 odobrenih projekata obezbediti tehnički preduslovi za infrastrukturno opremanje industrijskih zona, razvoj tehnoloških parkova, biznis inkubatora ili kongresnih centara.
Sa istim ciljem, EU će sa 255.274 evra podržati izradu planova detaljne regulacije u 19 gradova i opština uključenih u realizaciju programa EU PRO. Ova planska dokumentacija obuhvata područja sa potencijalom za unapređenje ekonomskih aktivnosti, kao što su grinfild i braunfild lokacije, turističke oblasti i zaštićena prirodna i kulturna dobra.
"Pred nama je veliki broj projekata, te stoga ohrabrujemo lokalne samouprave da se posvete realizaciji odobrenih, ali i angažuju na pripremi novih kvalitetnih predloga projekata koji su u skladu sa potrebama stanovništva i prioritetima razvoja", rekao je Grem Tindal, menadžer programa EU PRO.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EU PRO: 9,5 Miliona za 77 projekata

Izvor: MC Bor, 01.Okt.2018

Bor, Beograd, Zaječar, Vranje, Knjaževac, Kragujevac, 01.10.2018.. Više od devet i po miliona evra za 77 novih infrastrukturnih projekata. . Evropska unija (EU) je preko razvojnog programa EU PRO opredelila  sredstva u visini od 9,6 miliona evra za realizaciju 77 novih infrastrukturnih projekata,...

Nastavak na MC Bor...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.