EU: Već smo odobrili investicije za prve deonice “auto-puta mira”

Izvor: JužneVesti.com, 24.Sep.2020, 18:27

EU: Već smo odobrili investicije za prve deonice “auto-puta mira”

Auto-put koji bi trebalo da spoji Niš i Prištinu počeće, kako je najavljivano ranije, da se gradi već na proleće sledeće godine, a za prve deonice, kako je rekla Ana Pisonero portparolka EU nadležna za proširenje, Evropska unija je već odobrila investicije. Naglasila je i da Unija već finansira mnoge projekte koji su spominjani u Vašingtonu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << .

Da li će se investicije SAD-a i EU na jugu Srbije preklapati ili će biti preusmerene na različite projekte, pokazaće vreme, ali činjenica je da je i jednima i drugima u fokusu “auto-put mira” koji bi trebalo da poveže jug Srbije i Prištinu i bude deo putne mreže koja preko Tirane vodi do Drača.

Pisonero je o ovom projektu govorila u kontekstu projekata o kojima se govorilo u Beloj kući 4. septembra, kada je i potpisan sporazum o ekonomskoj stabilizaciji, ali i pre neki dan kada je američka dlegacija posetila Prištinu i Beograd.

Portparolka EU kaže da mnoge projekte iz vašingtonskog dokumenta već finansira EU.

Na primer, EU je pružila tehničku pomoć za ceo autoput mira i već je odobrila investicije za prve deonice auto-puta u Srbiji i na Kosovu - navela je Pisonero u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Prema rečima ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović projekti koji bi se radili sa Amerikancima vredni su 3,7 milijardi evra, a Pisonero je pozdravila “finansijski doprinos” Amerike i izrazila spremnost EU za saradnju na relaciji Brisel - Vašington.

Finansijska podrška SAD je, kako kaže, posebno važna u trenutku kada EU radi na ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, koji će Komisija objaviti najverovatnije narednog meseca.

Cilj ovog (EU) paketa je približiti region EU i stvoriti više nego potrebna radna mesta u korist preduzeća i građana“. Okosnica ovog plana biće povezivanje, posebno u transportu i energetici, zelena tranzicija, posebno dekarbonizacija, proizvodnje energije, kao i digitalna transformacija, koja uključuje širokopojasni pristup internetu - rekla je Pisonero.

Podsetimo, pomenuti auto-put, deonica od Niša do Merdara, bi trebalo da se gradi već u martu 2021, a tenderi za izvođače se očekuju u oktobru ove godine. Deo novca dolazi iz Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.