EU VEĆ IZAŠLA IZ RECESIJE, AMERIKA SE VRATILA NA NIVO PRED KORONE: Ekonomisti šokirani, svetske privrede se ubrzano oporavljaju

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2021, 07:49

EU VEĆ IZAŠLA IZ RECESIJE, AMERIKA SE VRATILA NA NIVO PRED KORONE: Ekonomisti šokirani, svetske privrede se ubrzano oporavljaju

Ekonomije država evrozone i SAD su već izašli iz recesije

Prošle su nedelje objavljeni podaci koji su pokazali da se najveće svetske privrede stabilno oporavljaju od koronakrize, pri čemu je privreda evrozone u drugom tromesečju izašla iz recesije, dok je američka dosegnula nivo od pre pandemije.

Prema podacima Eurostata, privreda evrozone porasla je u drugom tromesečju 2,00 posto u odnosu na prethodni kvartal, čime je izašla iz tzv. recesije s dvostrukim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dnom, s obzirom na to da je pala u prethodna dva tromjsečja.

Izveštaj evropskog statističkog zavoda pokazao je i da su porasle privred svih 19 država tog bloka.

U Italiji i Španiji, dvema zemljama čije su privrede teško uzdrmane pandemijom, stopa rasta približila se razini od tri posto.

U Austriji i Portugalu zabeležen je još snažniji oporavak, pri čemu jePortugal saopštio da mu je privreda porasla 4,9 odsto. Dva najveće privrede evrozone ostvarile su umereniji rast, Nemačka za 1.5, a Francuska za 0.9 posto.

Unatoč tome, gospodarstvo eurozone i dalje je oko 3 posto ispod svoje razine prije pandemije krajem 2019. godine.

Američka privreda je već dosegnula nivo pre pandemije.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim podsticajima u drugom je tromesečju porasla je po anualiziranoj stopi od 6.5 posto pa je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a dosegnuo 19.400 milijardi dolara, dok je u poslednjem tromesečju 2019. iznosio 19.200 milijardi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

EKONOMIJA SE OPORAVLJA Evrozona izašla iz recesije, američki BDP na nivou pre pandemije

Izvor: Blic, 02.Avg.2021

Prošče nedelje su objavljeni podaci koji su pokazali da se najveće svetske ekonomije stabilno oporavljaju od koronakrize, pri čemu je ekonomija evrozone u drugom tromesečju izašla iz recesije, dok je američko doseglo nivo pre pandemije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.