EU U TRCI ZA OPORAVAK OD KORONE! Sklopljen sporazum o vakcinama: Čak 300 miliona doza kupuje od OVE ZEMLJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Avg.2020, 14:54

EU U TRCI ZA OPORAVAK OD KORONE! Sklopljen sporazum o vakcinama: Čak 300 miliona doza kupuje od OVE ZEMLJE

EK nije otkrila uslove ugovora, niti navela da li su prethodni uslovi menjani.

Evropska komisija saopštila je danas da je postigla dogovor sa farmaceutskom kompanijom Astra Zeneka o kupovini najmanje 300 miliona doza vakcine za kovid 19.

Izvršno telo EU, koje pregovara u ime 27 zamalja članica, navodi da je u ugovor uključena opcija kupovine dodatnih doza ukoliko se pokaže da je vakcina efikasna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i bezbedna, preneo je Rojters.

Taj sporazum označava prvi napredak u nabavci vakcine za EU u borbi sa pandemijom koronavirusa.

- Danas, nakon višenedeljnih pregovora, sklopili smo prvi ugovor o nabavci potencijalne vakcine - saopštila je u pisanoj izjavi evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

Prethodno je u junu Evropska alijansa za vakcine (IVA), grupacija koju su formirale Francuska, Nemačka, Italija i Holandija kako bi osigurale nabavku vakcine za sve članice bloka, potpisala inicijalni sporazum sa tom kompanijom.

Detalji tog dogovora nisu još saopšteni.

S druge strane, britanska vlada potpisala je danas sporazum o nabavci 90 miliona doza vakcina protiv koronavirusa, koju zajednički razvijaju belgijska kompanija Jansen i američka kompanija Novavaks.

Time će Britanija povećati svoju zalihu vakcina na 340 miliona doza, preneo je Bi-Bi-Si.

Navodi se i da je Velika Britanija naručila šest eksperimentalnih vakcina, što u teoriji znači da bi za svakog Britanca trebalo da bude po pet doza.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.