Iran saopštio da se nuklearni pregovori odlažu, slede konsultacije u prestonicama

Izvor: VOA, 20.Jun.2021, 11:45

Iran saopštio da se nuklearni pregovori odlažu, slede konsultacije u prestonicama

Pregovarači ispred Irana i šest svetskih sila prekinuće u nedelju razgovore o oživljavanju njihovog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i vratiti se u svoje prestonice na konsultacije, jer se preostale razlike ne mogu lako prevazići, rekao je šef iranske delegacije. "Sada smo bliži dogovoru nego ikad, ali jaz koji postoji između nas i sporazuma ostaje i premostiti ga nije lak posao", rekao je Abas Arakči za iransku državnu TV iz Beča. "Vratićemo se u Teheran večeras". Bilo je nejasno kada će formalni pregovori biti nastavljeni. Zagovornik čvrste linije, Ebrahim Raisi, obezbedio je u petak pobedu na predsedničkim izborima u Iranu, zamenivši pragmatičnog Hasana Rohanija. Ali, to verovatno neće poremetiti napore Irana pod vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem, koji ima poslednju reč u svim glavnim politikama, da se obnovi nuklearni pakt i zemlja se oslobodi od teških američkih sankcija na naftu i finansije. U Beču se od aprila vode pregovori o peglanju koraka koje Iran i Sjedinjene Države moraju preduzeti u vezi sa nuklearnim aktivnostima i sankcijama kako bi se vratile u potpunu saglasnost sa nuklearnim paktom. Vašington se povukao iz sporazuma 2018. godine i ponovo uveo sankcije Teheranu. "Premošćavanje praznina zahteva odluke koje uglavnom treba da donese druga stranka (Vašington). Nadam se da ćemo u sledećem krugu prevaliti ovaj kartak jaz - iako težak", rekao je Arakči. Glavni neprijatelj Islamske Republike Iran, Izrael, osudio je u nedelju izbor Raisija i rekao da će to biti "režim brutalnih obešenjaka" sa kojim svetske sile ne bi trebalo da pregovaraju o novom nuklearnom sporazumu. "(Njegov) izbor je, rekao bih, poslednja šansa da se svetske sile probude pre nego što se vrate nuklearnom sporazumu i shvate s kim imaju posla", rekao je takođe novi izraelski premijer Naftali Benet. Raisi se nikada nije javno oglašavao povodom optižbama koje se tiču njegove uloge u onome što su Sjedinjene Države i grupe za ljudska prava nazvale vansudskim pogubljenjima hiljada političkih zatvorenika 1988. godine. I pre sastanka, ruski izaslanik u pregovorima Mihajl Uljanov rekao je da je dogovor nadomak ruke, ali da nije finalizovan. Otkako je bivši američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma i ponovo uveo sankcije Iranu, Teheran je krenuo u protivmere, uključujući obnovu zaliha obogaćenog uranijuma, potencijalnog puta ka nuklearnim bombama.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

PREKINUTI PREGOVORI SA IRANOM O NUKLEARNOM SPORAZUMU! Arkači: Bliži smo dogovoru nego ikad ali neke razlike se teško prevazilaze!

Izvor: Kurir, 20.Jun.2021

Pregovarači iz Irana i šest svetskih svetskih sila danas prekidaju razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, i vraćaju se u svoje države na konsultacije jer se preostale razlike ne mogu lako prevazići, potvrdio je šef iranske delegacije Abas Arakči.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.