EU: Sabotaža uzrok curenja gasa u Baltičkom moru

Izvor: VOA, 28.Sep.2022, 11:31

EU: Sabotaža uzrok curenja gasa u Baltičkom moru

Posle navoda nekoliko država da su cevi kojima se sprovodi ruski gas u Evropu namerno napadnute, šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da će svako namerno remećenje snabdevanja gasom naići na "odlučan i jedinstven odgovor". "EU veruje da je sabotaža uzrok curenja gasa iz Severnog toka. Svako namerno remećenje je neprihvatljivo", rekao je Borelj za nemačku televiziju NTV. Gas iz cevi Severnog toka, koji su zajedno gradile EU i Rusija, i dalje curi u Baltičko more i nije jasno ko je za to odgovoran. Moskva, koja je smanjila isporuke gasa Evropi posle sankcija zbog invazije na Ukrajinu, takođe veruje da je posredi sabotaža. Švedska premijerka Magdalena Anderson kazala je u utorak da su registrovane dve eksplozije u vezi sa curenjem gasa. Seizmolozi u Danskoj i Švedskoj saopštili su da su detektovali dve snažne detonacije u blizini mesta curenja gasa i da su eksplozije bile u vodi. Danske oružane snage saopštile su da je gasna mrlja prečnika 1 kilometar i upozorile brodove da izbegavaju to područje. Kompanija Severni tok objavila je da je oštećenje "bez presedana", dok se Gasprom nije oglašavao. Rusija je već smanjila isporuke gasa Evropi preko Severnog toka, i okrivila zapadne sankcije za tehničke probleme u isporuci. Evropski političari kažu da je to samo izgovor kako bi se smanjile isporuke gasa. Cene gasa u Evropi ponovo su skočile posle vesti o incidentu, a u poređenju sa septembrom 2021. veće su za čak 200 odsto.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Rusija, Ukrajina i energenti: EU tvrdi da je sabotaža uzrok curenja gasovoda Severni tok

Izvor: Danas, 28.Sep.2022

Watch: Footage from the Danish Defence of what it says is a gas leak from the pipelinesThe British Broadcasting Corporation EU je saopštila da je „čin sabotaže“ uzrok curenja dva velika gasovoda koji se protežu iz Rusije u Evropu, ali je nije direktno optužila Rusiju. Namerno izzivanje oštećenja...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.