EU: Procena u februaru, a status u martu, i dalje uslovno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2011, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Procena u februaru, a status u martu, i dalje uslovno

BRISEL -

Lideri EU odlučili su danas, posle povremeno žustre rasprave u Briselu, da se nacrt zaključaka o Srbiji delimično promeni i da se od Saveta ministara EU zatraži da u februaru izvrši procenu, kako bi lideri Unije početkom marta mogli Srbiji definitivno da odobre status kandidata za članstvo u EU.

Evropski savet razmatrao je danas predlog zaključka da se Srbiji u martu 2012. odobri status kandidata ako dodatno sredi odnose s Prištinom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
U predlogu zaključaka pisalo je da se "s ciljem da se Srbiji odobri status zemlje kandidata za članstvo u EU do marta 2012. Evropski savet zadužuje Savet ministara EU da prouči i potvrdi da je Srbija nastavila da ubedljivo ispunjava preuzete obaveze".

To, kako se dodaje, podrazumeva "dalji napredak u kretanju ka iskrenom sprovođenju postignutih sporazuma u dijalogu, uključujući i sporazum o integrisanom upravljanju prelazima/granicama (IBM) kao i da je postigla sporazum o učešću svih strana u regionalnoj saradnji i da aktivno sarađuje u obezbeđivanju da Euleks i Kfor izvršavaju svoje mandate".

Prvo dogovor o prelazima i regionalnoj saradnji

Prema dokumentu dostavljenom Tanjugu, u tački 16. zaključaka Saveta, Srbija će dobiti status kandidata ako se Savet do tada uveri da "Srbija pokazuje uverljivu posvećenost i da je postigla napredak u implementaciji dogovora postignutih u dijalogu (sa Prištinom), uključujući integrisano upravljanje prelazima, da je postigla sporazum o sveobuhvatnoj regionalnoj saradnji, kao i da aktivno sarađuje u omogućavanju Euleksu i Kforu da vrše svoj mandate".

U istoj tački, Savet konstatuje značajan napredak Srbije u ispunjavanju Kopenhaških političkih kriterijuma, te da je saradnja sa Haškim tribunalom na "potpuno zadovoljavajućem nivou".

Kada je reč o određivanju datuma pregovora za Crnu Goru, u tački 15. istog dokumenta se kaže da bi oni mogli da počnu u junu 2012, kada će Savet preispitati napredak Crne Gore u implementaciji reformi, sa posebnim fokusom na vladavinu zakona, poštovanje fundamentalnih prava i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Evropska komisija je zadužena da do tada sačini izveštaj na osnovu kojeg će Savet odlučiti o datumu početka pregovora.

Diplomatski izvor iz misije Nemačke pri EU potvrdio je Tanjugu verodostojnost dokumenta i objasnio da je zvanično objavljivanje odluke odloženo iz protokalarnih razloga.

Sednica Evropskog saveta, koga čine šefovi 27 država i vlada zemalja članica EU, zasedali su u noći između četvrtka i petka do ranih jutarnjih sati, a nastaviće se posle kratke pauze potpisivanjem pristupnog ugovora sa Hrvatskom.

Mas: Srbija nema razloga da se ljuti

Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas izjavio je da Srbija "nema razloga da se ljuti" na Nemačku ako danas ne bude doneta odluka da joj se dodeli status kandidata.

"Srbija je kao svoj prioritet izabrala članstvo u EU. Ako hoćete da budete član nekog kluba, onda bi trebalo da znate pravila kluba", rekao je Mas novinarima u Studentskom kulturnom centru.

Upitan da li se ubuduće mogu očekivati pritisci na Srbiju, on je odgovorio da Nemačka deset godina pomaže Srbiji na evropskom putu, ne samo rečima nego i delima, i da ne bi koristio reč "pritisak" u nastavku procesa evropskih integracija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.