EU: Pomoć od 700 miliona evra za Grčku i druge članice

Izvor: Press, 02.Mar.2016, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Pomoć od 700 miliona evra za Grčku i druge članice

Evropska unija danas je objavila da namerava da za Grčku i druge zemlje članice izdvoji 700 miliona evra hitne humanitarne pomoći da bi se izborile sa izbegličkom krizom.
            Plan o pružanju pomoći izneo je u Briselu komesar EU za humanitarnu pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i upravljanje krizama Hristos Stilijanides.
Kako je preneo AFP, sredstava će biti obezbeđena za naredne tri godine. 
Za ovu godinu će biti izdvojeno 300 miliona evra, a po 200 miliona evra u naredne dve godine, naveo je Stilijanides.
Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas rekao je ranije da je nov plan potreban "kako bi se sprečilo humanitarno stradanje kao rezultat pristizanja broja ljudi bez presedana u EU".
Vlada u Atini je saopštila da je od EU zatražila hitnu pomoć od 480 miliona evra za smeštaj 100.000 izbeglica i upozorila da priliv migranata preti da iscrpi državne resurse ugrožene krizom, preneo je AFP.
Portparolka grčke vlade Olga Gerovasili rekla je novinarima da njena zemlja ne može da podnese prenapregnutost izazvanu pristizanjem velikog broja izbeglica.
"Ovo su privremene mere. Potrebno je trajno rešenje za smeštaj izbeglica", dodala je ona, podsetivši da je Grčka jasno stavila do znanja da će koristiti sva dostupna diplomatska sredstva da pronađe najbolje moguće rešenje.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.