EU: Podržati dogovor Izetbegovića i Dodika

Izvor: B92, 07.Avg.2016, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Podržati dogovor Izetbegovića i Dodika

Evropka unija od političkih lidera i zvaničnika u institucijama BiH očekuje da podrže rešenje o mehanizmu koordinacije.

To je rezultat dogovora predsednika SDA Bakira Izetbegovića i lidera SNSD Milorada Dodika, poručila je Maja Kocijančič, portparolka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kocijančičeva je u izjavi za "Dnevni avaz", koju prenose banjalučki mediji, potvrdila da su u EU uzete u obzir primedbe lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na sporazum Dodika i Izetbegovića, koje se tiču navodnog izostavljanja kantona u procesu odlučivanja.

"Međutim, prema našem shvatanju, rešenje koju su dvojica lidera usaglasila prošle nedelje omogućava zastupljenost svih nivoa vlasti u BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima. Zbog toga ozbiljno računamo na sve političke i institucionalne zvaničnike u BiH da podrže ovakvo rješenje", rekla je Kocijančičeva za sarajevski list.

Ona je podsetila da su Mogerinijeva i komesar za dobrosusedsku politiku i proširenje EU Johanes Han pozdravili i ocenili veoma pozitivnim sporazum Dodika i Izetbegovića o mehanizmu koordinacije i pitanjima u vezi sa pismom namere za Međunarodni monetarni fond.

Na sastanku prošle nedelje u Istočnom Sarajevu, koji je organizovao specijalni izaslanik EU i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, dogovoreno je da se sve odluke u vezi evropskog puta BiH donose konsenzusom, a da su sve institucije obavezne da obezbede prisustvo svojih predstavnika na sednicama tela unutar mehanizma koordinacije.

Na sastanku su učestvovali i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić, kao i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.