EU: Ostaju na snazi sankcije Rusiji

Izvor: Akter, 30.Sep.2014, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Ostaju na snazi sankcije Rusiji

EU je odlučila da ostavi na snazi ekonomske sankcije uvedene Rusiji jer se mirovni sporazum još ne primenjuje na odgovarajući način na istoku Ukrajine

"Ohrabrujuć razvoj zabeležen je u političkom procesu i sprovođenju određenih aspekata protokola iz Minska" kojim se predviđa prekid vatre kao i mirovni sporazum, "ali još ostaje odgovarajuća primena suštinskih tačaka protokola", navela je diplomatska >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << služba EU u saopštenju.

EU su uvele dodatne sankcije Rusiji 12. septembra, čija su meta bile pre svega banke i kompanije u oblasti odbrane i naftne industrije. Na snazi su i restrikcije viza i mere o zamrzavanju sredstava 119 osoba i 23 preduzeća optuženih da su uključeni u konflikt u Ukrajini.

Unija je ipak zatražila procenu situacije u ukrajisnkom sukobu krajem meseca, koja bi u slučaju značajnog poboljšanja, omogućila ukidanje sankcija.

Tu procenu danas je razmotrilo 28 ambasadora zemalja članica.

EU je navela da će nastaviti da prati razvoj na terenu i procenjuje sprovođenje protokola iz Minska, a ako "situacija to dozvoli", Evropska komisija predložiće predloge za izmenu, obustavljanje ili okončanje sankcija koje su trenutno na snazi, u potpunosti ili delimično.

"Unija će nastaviti angažovanje sa uključenim stranama kako bi se pronašlo mirno rešenje za krizu na istoku Ukrajine", dodao je Brisel.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.