EU: Odmah povucite takse i formirajte ZSO

Izvor: Mondo, 17.Dec.2018, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Odmah povucite takse i formirajte ZSO

EU je izrazila "duboko žaljenje" zbog odluke Vlade Kosova o povećanju carina od sto odsto na uvoz iz Srbije i BiH, kao i nametanje necarinskih prepreka.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Premijer privremenih prištinski institucija Ramuš Haradinaj, i formalno je danas odbio predlog Brisela da privremeno ukine uvećane takse, a da se u CEFTA, zauzvrat, umesto Unmika vodi Kosovo sa zvezdicom.

Haradinaj odbio Brisel: Ništa od ukidanja taksi! >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Saopštenju EU je usledilo posle zasedanja Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo u Briselu, posle kojeg je zbog grubog odbijanja kosovskog premijera Ramuša Hardinaja da prihvati taj zahtev EU, otkazana i konferencija za novinare, koju su čelnici EU Federika Mogerini i Johanes Han trebalo da održe s Haradinajem.

Evropska unija je takođe predočila da "svi već postignuti sporazumi u dijalogu (Beograd-Priština) moraju neodložno biti sprovedeni, a posebno 2015. godine sklopljeni sporazum o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom".

U saopštenju EU se podvlači da "uvođenje ovakvih taksi šteti ekonomskim interesima Kosova i njegovog stanovništva, smanjuje trgovinu i privlačnost Kosova kao mesta za ulaganja i poslove".

EU "takođe naglašava važnost nastavka i efikasnog sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (EU-Kosovo), kao i ugovornih obaveza na polju trgovine i carina".

"Svako sprečavanje trgovine mora da se reši u sklopu nadležnih tela i mehanizama, uz predusretljivo učešće svih strana i u duhu regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa", stavila je do znanja EU.

Dodaje se da EU "naglašava važnost stalnog angažovanja Kosova u Dijalogu Prištine i Beograda, uz posredovanje EU, tako da se ubrza i osnaži rad u dobroj veri na postizanju pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.