EU: Obustava razgovora s Turskom,ilegalno bušenje kod Kipra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2019, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Obustava razgovora s Turskom,"ilegalno" bušenje kod Kipra

Evropska unija će na određeno vreme obustaviti razgovore na visokom nivou s Ankarom, kao i pregovore o sporazumu o vazdušnom saobraćaju, a zamrznuće i finansijska sredstva namenjena Turskoj za narednu godinu, zbog "ilegalnog" bušenja morskog dna u potrazi za gasom i naftom kod obala Kipra.

O zajedničkoj odluci EU, čija konačna verzija može da bude u međuvremenu izmenjena, danas će raspravljati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izaslanici država članica Unije na sastanku u Briselu, sa ciljem da saopštenje bude usvojeno u ponedeljak kada se budu sastali ministri spoljnih poslova zemalja evropskog bloka.

"U svetlu kontinuiranih i novih ilegalnih aktivnosti Turske vezanih za bušenje, (EU) da suspenduje pregovore o Sveobuhvatnom sporazumu o vazdušnom saobraćaju i slaže se da do daljnjeg ne održava sastanke dijaloga koji se vode na visokom nivou", piše u saopštenju.

U njemu dalje stoji da "Savet (EU) podržava predlog (Evropske) komisije za smanjenje predpristupne pomoći za Tursku za 2020. godinu i poziva Evropsku investicionu banku da ponovo razmotri davanje pozajmica uz Turskoj, pre svega kada je u pitanju zaduživanje (turske) države na tržištu hartija od vrednosti".

Takođe se navodi da će EU biti spremna na uvođenje još restriktivnijih mera ukoliko Turska nastavi sa bušenjem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RASTE TENZIJA oko Kipra: Evropska unija kažnjava Tursku

Izvor: Mondo, 11.Jul.2019

Evropska unija je odlučila da privremeno zaustaviti razgovore sa Ankarom na visokom nivou i pregovore o sporazumu za avionski saobraćaj, a zamrznuće i finansiranje Turske za sledeću godinu...Foto: Mondo/Stefan Stojanović..Razlog?.."Ilegalno" bušenje u potrazi za naftom i gasom u blizini obale Kipra,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.