EU Observer: Vreme da se ukine veto na integraciju Zapadnog Balkana

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Sep.2017, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU Observer: Vreme da se ukine veto na integraciju Zapadnog Balkana

Napuštanje pravila jednoglasnosti o proširenju Evropske unije bilo bi od ključnog značaja za proces evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, ocenio je kosovski novinar Edmund Ekrem Krasnići, dodajući da je to do sada dokazivao spor Grčke i Makedonije, a da će se u budućnosti pokazati i na primeru Srbije i Kosova.

Prema Ugovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o Evropskoj uniji, svi veliki koraci na putu pristupanja EU mogu biti blokirani vetom bilo koje od 28 članica, što znači da "nijedna od šest balkanskih zemlja" neće postati članica u skorijoj budućnosti, "ne zbog nedostatka reformi, nego zbog političkih zastoja", napisao je Krasnići u autorskom tekstu za EU Observer.

"To takođe znači da će se stari problemi u regionu uzdići kada izbledi nada o EU", smatra Krasnići, koji je i osnivač novinske agencije o Zapadnom Balkanu DTT-net.com.

Problem jednoglasnog odlučivanja o pristupanju neke zemlje EU ilustruje slučaj Makedonije, navodi Kransići i podseća da Evropska komisija već devet godina ocenjuje da je Makedonija spremna da počne pristupne pregovore, ali da to blokira Grčka zbog spora oko imena.

"Makedonija se pokvarila od najboljeg đaka EU do nereda u parlamentu u tom periodu čekanja", napisao je Krasnići.

Srbija i Kosovo, ocenjuje Krasnići, takođe ilustruju problem evropskih kriterijuma.

"Srbija zatvara poglavlja u pregovorima s EU potpuno svesna da ne može da uđe u EU dok ne uradi ono što nikad neće uraditi - priznati Kosovo. Kosovo sprovodi korake na evropskom putu svestan da ne može da uđe dok Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija ne urade ono za šta nema naznaka da će uraditi - priznati Kosovo", napisao je Krasnići.

Srbija, dodaje, ne može da zatvori poglavlje 35 dok se Beograd i Priština ne dogovore o teritorijalnom sporu.

"Ali ako ne priznanje, koja vrsta dogovora bi mogla da bude? Niko ne zna - ni u Srbiji, Kosovu ni EU", naveo je Krasnići.

Prema njegovom mišljenju, jedna od mogućnosti je da Srbija potpiše dokument kojim se odriče od veta kada uđe u EU kojim bi blokirala pregovore Kosova i Unije, kao što Grčka blokira Makedoniju.

Promena Ugovora, dodaje Krasnići, možda zvuči kao hrabra ideja u vreme kada je Brisel preokupiran drugim problemima, kao što su Bregzit i migrantska kriza, ali predstavlja test da li članice, kada kažu da je budućnost Balkana u EU, zaista to i misle.

U sadašnjoj situaciji, javnost u zemljama Zapadnog Balkana je zbunjena kada je u pitanju šta EU želi i kako misli da to ostvari.

Krasnići smatra da je to i povoljna situacija u kojoj Rusija nudi ;alternativni put zemljama kao što je Srbija.

Problem veta članica EU na pristup novih zemalja mogao bi da se umnoži u narednim godinama, upozorava Krasnići.

Grčka bi mogla da koči i evropske integracije Albanije zbog spora oko teritorije na moru, Hrvatska bi mogla da koristi veto protiv Srbije zbog nerešenog pitanja granice na Dunavu, a Zagreb bi mogao da blokira i Crnu Goru zbog spora oko poluostrva Prevlaka.

"Što pre se zemlje Zapadnog Balkana pridruže EU, kao i NATO, to je bolje za stabilnost u regionu i široj Evropi. Ukidanje veta na proširenje u Ugovoru o EU je pravi korak u interesu svih: i EU i Zapadnog Balkana", ocenio je Krasnići.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.