Izvor: RTS, 18.Maj.2022, 06:05

Konašenkov: Iz "Azovstalja" do sada izašlo 959 vojnika; Švedska i Finska predale zahtev za članstvo u NATO-u

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeset četvrti dan. Autobusi sa više od 250 ukrajinskih boraca koji su se skrivali u čeličani "Azovstalj" u Marijupolju napustili su fabriku. Iz Kijeva je saopšteno da su rusko-ukrajinski pregovori obustavljeni. Švedska i Finska predale zahtev za članstvo u NATO-u.
Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak saopštio je da su rusko-ukrajinski pregovori obustavljeni, ali je napomenuo da to ne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << znači da stranke na kraju neće sesti za pregovarački sto.

Ukrajinske vlasti su saopštile da su svi povređeni vojnici, njih pedeset troje, evakuisani iz čeličane "Azovstalj" u bolnicu, dok je još 211 odvedeno kroz humanitarni koridor na drugu lokaciju, u Olenivku.
Šef diplomatije EU Žozep Borelj poručio je da Unija neće dopustiti da Ukrajina ostane bez vojne opreme dok se rat protiv Rusije nastavlja na njenoj teritoriji.
Švedska i Finska će danas predati zahtev za članstvo u NATO-u, najavila je švedska premijerka Magdalena Anderson.
S druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da ulazak Finske i Švedske "verovatno neće ništa bitno promeniti", pošto te dve nordijske zemlje dugi niz godina učestvuju u vojnim vežbama Alijanse.
Pogledaj vesti o: NATO,   Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.