EU: Crveni tepih za Bajdena, ali i podsećanje na kritike Evrope

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Nov.2020, 18:22

EU: Crveni tepih za Bajdena, ali i podsećanje na kritike Evrope

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je predložio da se "crveni tepih" podastre izabranom predsedniku Amerike Džou Bajdenu i da bude pozvan da razgovara s vođima Evropske unije, čuo se i poziv da Bajden bude gost Evropskog parlamenta.

Uz taj poziv za "crveni tepih", kako ironično navodi briselski portal "Politiko", neki komentatori u EU su istovremeno podsetili i na oštre kritike Bajdena i njegovog novog šefa diplomatije Tonija Blinkena prema nekim evropskim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zemljama koje nisu podržale američku vojnu intervenciju u Iraku 2003, ili NATO upad u Libiju 2011.

Tako francuski list "Mond" navodi da je "grubo, po iskustvu iz Bosne i Hercegovine… Bajden tražio da se Irak podeli na tri samostalna entiteta: sunitski, šiitski i kurdski, što je samo zaoštrilo tamošnji građanski rat, izazvan američkim vojnim upadom…".

Francuski predsednik Emanuel Makron i pored dolaska Bajdena u Belu kuću ponavlja stav da je Evropi, upravo da bi je poštovala Amerika, potrebna "strategijska autonomija", pa i nije čudno da pariski list "Figaro" skreće pažnju na "palacavi jezik" bivšeg američkog predsednika Baraka Obame koji u upravo objavljenim memoarima govori rasističkim rečnikom o bivšem francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju.

"Obama gleda na svet s imperijalnih visina", kaže "Figaro" i "o svojim bivšim kolegama daje otrovne sudove… za Sarkozija kaže da je tamne puti… otac mu je bio Mađar, deda po majci grčki Jevrejin, malog stasa, nosi povišene potpetice, kao ličnost sa slike Tuluz-Lotreka".

Obama je ovde nesumnjivo prikazan i u kontekstu mnogih ocena u Evropi da Bajdenov novi tim u vladi znači u mnogome nastavak američke "duboke države" i "treću Obaminu administraciju", što je Bajden odmah opovrgao.

Britanski Bi-Bi-Si navodi ocene američkih analitičara da Bajdenov tim jeste delom "duboka država" i da "taj tim veruje u američku nadmoć što ih može odvesti do upotrebe američke vojne sile", kaže predsednik Kvinski instituta Endrju Bačević.

Španski dnevnik "Mundo" ističe da "Bajdenova ekipa sledi stav Medlin Olbrajt, državne sekretarke u vreme Bila Klintona, a to je 'mi smo neophodna nacija: najveći smo i najdalje vidimo od ostalih' ".

A to je posredno ponovila i nova ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild, rekavši da su "svetski problemi međusobno isprepletani, ali su rešivi samo ako Amerika ima vođstvo u odgovoru na njih".

Neki mediji su preneli i da je američki nedeljnik "Njuzvik" ukazao na stavove zvanične Moskve da "ko god da bude u Beloj kući, ne vidimo nadu za poboljšanje rusko-američkih odnosa".

Ruski mediji, prema "Njuzviku", posebno analiziraju novog državnog sekretara Tonija Blinkena i TV-kanal "Rasija 24" smatra da je on oštar kritičar Rusije, dok visokotiražni list "Moskovski komsomolec" kaže da Blinken zastupa "snažno jastrebovski stav prema Rusij…i našu zemlju smatra tradicionalnim neprijateljem".

Olakšanje zbog odlaska s vlasti Donalda Trampa i očekivanje da će Bajden obnoviti savezništvo s Evropom, ali i ravnopravno partnertstvo, pobude su da novi šef Bele kuće u prvoj svetskoj poseti dođe u Brisel, iako Bajden poručuje da mu je cilj ponovno svetsko vođstvo Amerike uz pomoć saveznika.

U medijima i osvrtima analitičara i političara nisu izostala ni podsećanja da su senator Bajden i njegov saradnik za bezbednost Blinken, u vreme predsednika Džordža Buša, a potom Baraka Obame, takođe bili odlučni zagovornici američke vojne intervencije u Iraku 2003. i rušenja režima Muamera Gadafija u Libiji 2011, i da su bili vrlo kritični prema stavovima nekih evropskih saveznika koji nisu hteli da učestvuju u tim, pokazalo se, avanturama s teškim svetskim posledicama i jačanja islamskog terorizma.

Bajden je žestoko kritikovao Francusku, a Bušova savetnica za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs je tad saopštila da će "Francuske biti kažnjena, Nemačka zaboravljena" zato što su odbile da se priključe intervenciji u Iraku, a bilo je vidno nezadovoljstvo Vašingtona i kad Berlin nije hteo da učestvuje u vojnom upadu u Libiju.

Blinken je veoma zamerio Obami što nije bombardovao Siriju i tamo ušao vojno, a mediji navode i njegovo geslo da je "sila nužno oruđe za delotvornu diplomatiju".

Većina članica EU i NATO smatra dolazak Bajden na čelo SAD vrlo povoljnim činom za svetske odnose, vraćanje multilateralizma, svetskih odnosa koji bi morali biti uređeni pravilima koja se poštuju.

Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas je izjavio da sad treba "popraviti" odnose evropskih i američkih partnera posle štete koju je nanela prethodna vlada Donalda Trampa koji je posebne zamerke imao na račun Nemačke, a španski premijer Pedro Sančes veruje u novo doba u odnosima atlantskih partnera što naročito žele članice EU i NATO na istoku Evrope.

Ali, sažeta ocena komentatora i analitičara je da će Bajden jako morati da se pobrine da "izleči", kako je i rekao, svoju jako podeljenu zemlju, a ostaje pitanje koliko će biti u stanju da Ameriku ponovo stavi na "vodeći položaj u svetu".

Stručnjaci za spoljnu politiku Evrope i Bajdenovog tima su već nedeljama preko "Zoom" platforme o tome raspravljali i zaključili da se svet jako promenio.

Učesnici tih razgovora su se poverili nekim medijima i rekli da će jako teško biti ponovo da se svetski odnosi urede uz oslonac na uzdrmane svetske organizacije i poljuljane odnose između zemalja, da je Kina stasala u svetsku silu, ekonomsku, tehnološku, a i vojno ubrzano jača, da su autoritarni režimi i ideologije ojačali, da je kriza epidemije korona virusa teško uzdrmala ceo svet.

Švajcarski dnevnik "Tan", pored ostalih, zaključuje da "novi Obamim tim" - kako vidi Bajdenov, "neće imati većinu u Senatu i dovoljnu snagu da menja istinski situaciju… a dopalo nam se to ili ne, Obamine godine su između ostalih činilaca dovele do iznenadnog uspona Donalda Trampa".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.