EP usvojio Rezoluciju o Srbiji

Izvor: RTS, 29.Nov.2018, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP usvojio Rezoluciju o Srbiji

Evropski parlament je većinom od 503 glasa "za" usvojio Rezoluciju o Srbiji, kojom se konstatuje napredak zemlje na putu pristupanja EU. Protiv je bilo 85, a 47 poslanika se uzdržalo od glasanja. Normalizacija odnosa sa Kosovom ponovo je naznačena kao ključna za dalji napredak Srbije.
Rezolucijom se ukazuje na potrebu jačanja reformi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posebno u oblasti vladavine prava. U osnovi rezolucije je izveštaj izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Makalistera.

On je ove godine težište stavio na pet oblasti: ekonomski rast, vladavinu prava, medijske slobode, dijalog sa Kosovom i rad parlamenta Srbije.
Srbija je i ove godine najviše pohvala dobila na račun sprovedenih ekonomskih reformi, jačanja privrednog rasta i makroekonomske stabilnosti.
Naviše pažnje i ovoga puta Evropski parlament dao je oblasti vladavine prava u Srbiji uz konstataciju da je napredak u toj oblasti ključan za celokupni napredak Srbije ka članstvu u EU.
Posebno se insistira na nezavisnosti pravosuđa, jačoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na obezbeđivanju uslova za medijske slobode i slobodu izražavanja.
Evropski parlament pohvalio je Srbiju za konstruktivne bilateralne odnose u regionu, ali i naznačio "važnost normalizacije odnosa sa Kosovom".
Srbija se poziva na primenu svih do sada postignutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, pri čemu se posebno insistira na formiranju Zajednice srpskih opština.
Naglašava se važnost ubrzanja "nove faze dijaloga" koja se se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova kroz "definisani pravno obavezujući sporazum", a od Evropske službe za spoljne poslove traži se ocenjivanje rada obe strane u procesu ispunjavanja obaveza.
"Podrška dijalogu" 
Rezolucija o Srbiji ove godine ima istovetan deo teksta kao i Rezolucija o Kosovu, u kome se naglašava "multietnička priroda i Kosova i Srbije" kao i činjenicu da "etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu".
"Podržava se dijalog kome posreduje EU kao okvir za postizanje sveobuhvatnog dogovora između Srbije i Kosova. Smatra se da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen, uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo", stoji u testu obe rezolucije.
I ove godine Evropski parlament pozvao je Srbiju da više usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU "uključujući i politiku prema Rusiji".
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister je povodom usvajanja Rezolucije o Srbiji poručio da je zemlja napredovala na svom evropskom putu i da postoji široka podrška među evropskim parlamentarnim grupama za put Srbije ka članstvu u Uniji.
"Srbija će se pridružiti EU kada bude spremna, nadam se pre nego kasnije. Ta spremnost zavisi od nastavka reformi i nastavka politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja iako razumem da nije lak trenutak u odnosima Beograda i Prištine zbog odluka donetih od strane Prištine", poručio je Makalister.
Rezolucije Evropskog parlamenta nemaju obavezujući karakter, ali služe kao važne političke smernice zemljama koje se nalaze na putu evrointegracija kao i zemljama članicama EU.
Evropska narodna partija (EPP) pozdravila je napredak Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija i ocenila da je usvajanjem rezolucija o pet partnera sa Zapadnog Balkana Evropski parlament potvrdio evropski put regiona.
"Proširenje EU na Zapadni Balkan dovešće obe strane do veće stabilnost i bezbednosti i biće uzajamno korisno. Brži i stabilniji Zapadni Balkan znači prosperitetnija i stabilnija Evropska unija. Od najvećeg prioriteta su vladavina zakona, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, reforme pravosuđa i administracije", poručio je potpredsednik EPP zadužen za proširenje Andrej Kovačev.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

USVOJENA REZOLUCIJA EP Kosovo i dalje ključno za napredak, ali to nije jedini PROBLEM PRED SRBIJOM

Izvor: Blic, 29.Nov.2018

Evropski parlament je velikom većinom od 503 glasa "za" usvojio Rezoluciju o Srbiji, kojom se konstatuje napredak zemlje na putu pristupanja EU. Protiv je bilo 85, a uzdržanih 47 poslanika.

Nastavak na Blic...

EP: Ograničen napredak Kosova u reformama

Izvor: RTS, 29.Nov.2018

Evropski parlament usvojio je sa 393 glasa "za", 139 glasova protiv i 71 uzdržanim glasom Rezoluciju o Kosovu, koja pokazuje ograničen napredak u reformama koje su vezane za Evropsku uniju i poziva na ubrzanje sveobuhvate normalizacije odnosa sa Beogradom. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.