EK predlaže lakšu trgovinu EU sa Srbijom i još 19 zemalja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2020, 14:35

EK predlaže lakšu trgovinu EU sa Srbijom i još 19 zemalja

Evropska komisija usvojila je paket predloga koji imaju za cilj povećanje trgovine između EU i susednih zemalja u Panevro-mediteranskom regionu, uključujući i Srbiju.

U Komisiji navode da će predlozi modernizovati preferencijalne trgovinske sporazume EU sa 20 trgovinskih partnera tako što će relevantna "pravila o poreklu" u tim sporazumima postati "fleksibilnija i pogodnija za poslovanje", a sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u cilju bržeg oporavka ekonomija od posledica krize Kovid-19 i promocije regionalne saradnje.

Pored Srbije, predložene izmene obuhvataju i bilateralne trgovinske sporazume EU sa Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švajcarskom, Farskim ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanonom, Palestinom, Gruzijom, Republikom Moldavijom, Ukrajinom, Albanijom, BiH, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i tzv Kosovom.

"Pravila o poreklu" su neophodna po bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer oni određuju koja roba može imati prednost tzv povlaštenog tretmana.

Roba sa preferencijalnim poreklom ispunjava uslove za uvoz sa nižim stopama carine ili čak nultom stopom, zavisno od preferencijalnog tarifnog tretmana, navode u Briselu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropska komisija predlaže lakšu trgovinu EU sa BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Avg.2020

Evropska komisija usvojila je paket prijedloga koji imaju za cilj povećanje trgovine između Evropske unije i susjednih zemalja u Panevro-mediteranskom regionu, uključujuči BiH i Srbiju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

"Fleksibilnija" pravila o poreklu: EK predlaže lakšu trgovinu EU sa Srbijom i 19 zemalja

Izvor: B92, 24.Avg.2020

Brisel -- Evropska komisija usvojila je predloge s ciljem povećanja trgovine između EU i susednih zemalja u Evropsko-mediteranskom regionu, uključujuči i Srbiju...U Komisiji navode da će predlozi modernizovati preferencijalne trgovinske sporazume EU sa 20 trgovinskih partnera tako što će relevantna...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.