EK: odmrznuti prelazni sporazum sa Srbijom

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 14.Okt.2009, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: odmrznuti prelazni sporazum sa Srbijom

Srbija je ostvarila značajan napredak na putu ka EU, ocenio evropski komesar za proširenje Oli Ren

Evropska komisija pozvala je juče Evropsku uniju da primeni Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, ocenivši da su vlasti u Beogradu dokazale rešenost da se približe EU, da primenjuju trgovinski sporazum i da imaju postojanu saradnju sa Haškim sudom, saopšteno je juče iz EK u Briselu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Povodom objavljivanja godišnjeg Izveštaja o napretku zemalja zapadnog Balkana i Kosova u evropskim reformama Oli Ren, evropski komesar za proširenje, naglasio je na konferenciji za novinare u Briselu da je Srbija ostvarila značajan napredak i da je „obavila veoma dobar i ozbiljan posao u saradnji sa Haškim sudom i u vezi sa obavezama koje Srbija ima oko ratnih zločina”. Na pitanje novinara da li je optimista da će i Holandija, kao poslednja zemlja EU, prihvatiti da se primeni sporazum sa Srbijom, Ren je, kako prenosi Beta, rekao da „neko ko radi kao komesar za proširenje mora biti profesionalni optimista”.

Vensen Deže, šef delegacije Evropske komisije u Beogradu, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu, predstavljajući izveštaj EK, rekao je da je došlo vreme za puno sprovođenje prelaznog trgovinskog sporazuma. „Srpske vlasti su pokazale sposobnost da usvoje zakone koji zemlju približavaju EU”, rekao je Deže naglašavajući da je na mnogim poljima važnim za evropske integracije „postignut veliki napredak”.

Deže je, između ostalog, naveo da saradnju Srbije s Haškim tribunalom ne treba gledati kroz ovog ili onog begunca već kroz „sveukupni odnos” koji vlasti u Beogradu imaju prema toj saradnji i dodao da se „dogodio određeni broj pozitivnih stvari, koje i Serž Bramerc, glavni tužilac tribunala, priznaje”.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa kandidaturom Srbije za članstvo u EU on je odgovorio da „treba ići korak po korak” i da je u ovom trenutku „prvi cilj puno sprovođenje prelaznog trgovinskog sporazuma”.

Kao glavni izazov koji se nalazi pred Srbijom u njenim evropskim integracijama, (pored Kosova i ekonomije) Deže je naveo sprovođenje svih donetih mera. „Važna je implementacija, implementacija i implementacija. To će biti izazov u predstojećim mesecima i godinama”, rekao je on.

Evropska komisija je, prema izveštaju iz Brisela, navela da se prelazni trgovinski sporazum EU–Crna Gora „sprovodi bez teškoća, a ta zemlja napreduje u ostvarivanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”. Ali napominje da Podgorica „mora ojačati napore za učvršćenje pravne države i, posebno, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, što su i dalje ozbiljni problemi”.

Evropski komesar je naglasio da EK preporučuje da se odredi datum za početak pregovora o članstvu sa Makedonijom s obrazloženjem da je Makedonija ostvarila suštinski napredak u sprovođenju evropskih reformi i uslova „osam plus jedan”.

Kada je reč o Hrvatskoj Ren je naglasio da je Zagreb pred okončanjem pregovora za članstvo u EU, ali da mora još jačati reforme u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i da mora hitno dostaviti sva potrebna dokumenta Haškom sudu. Ako bi ispunila ove uslove Hrvatska može računati na to da će okončati pregovore o članstvu u EU tokom iduće godine, dodao je.

Za BiH Ren je rekao da je zajedno sa zvaničnicima EU i SAD prošle nedelje u Sarajevu predočio liderima BiH da se mora prevazići politički zastoj i sprovesti određene ustavne reforme da bi BiH mogla utemeljeno zatražiti kandidaturu za članstvo u EU i NATO. Posebno je naglasio da BiH to može učiniti „kad ne bude više kvaziprotektorat”, što znači da se mora zatvoriti Ured visokog predstavnika za BiH i ta funkcija preneti na predstavnika EU čime se jača prisustvo EU u toj zemlji.

EU je poručila Turskoj da ubrza reforme na planu građanskih prava i politike kako bi povećala svoje šanse da se pridruži uniji.

B. Čpajak

---------------------------------------------------------

Kosovo – mesto za organizovani kriminal

U saopštenju EK navodi se da „Srbija treba da usvoji konstruktivniji stav prema pitanjima u vezi sa Kosovom”. Rečeno je i da velika zabrinutost postoji „zbog ograničenog napretka u suzbijanju organizovanog kriminala, i to posebno na severu Kosova i na administrativnoj granici između Kosova i Srbije”. S tim u vezi, ambasador Deže posebno je istakao „pravni vakuum” u kontroli administrativne linije sa Kosovom i dodao da je svima u interesu da te kontrole bude. „Uzimamo u obzir dosadašnje napore da se obezbedi saradnja sa Euleksom, ali verujemo da je potrebno učiniti još. Treba naći mesta za pragmatična rešenja”, rekao je on.

U izveštaju komisije je upozoreno da je „Kosovo i dalje izvor i mesto tranzita za organizovani kriminal i pranje novca” i da izaziva ozbiljnu zabrinutost. „Kosovo je na putu krijumčarenja droge na zapadnom Balkanu i u početnoj fazi bitke protiv terorizma”, navodi se u Izveštaju o napretku u evropskim reformama u zemljama regiona i na „Kosovu pod Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN” u koji je agencija Beta imala uvid.

Takođe rečeno je da je „Kosovo i dalje izvor, odredište i tranzitni put za trgovinu ljudima”. Žrtve ovog vida organizovanog kriminala su u 60 odsto slučajeva ljudi kojima se „trguje unutar Kosova”, dok je po 20 odsto žrtava iz Moldavije, odnosno zapadnobalkanskih zemalja.

Oli Ren je rekao da će se i Kosovu ponuditi da kroz nužno sprovođenje uslova može da računa na ukidanje viza EU i da će biti potpisan trgovinski sporazum.

------------------------------------------------------

Đelić: Najpozitivniji izveštaj do sada

„Ovo je najpozitivniji izveštaj Evropske komisije koji je Srbija ikada dobila i u njemu se prepoznaje veliki napredak koji je postignut, pre svega u efikasnosti parlamenta, ali i u reformi pravosuđa i sistema bezbednosti”, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić u intervjuu za Tanjug.

Upitan o preporuci Evropske komisije da se odmrzne primena trgovinskog sporazuma sa Srbijom čemu se protivi Holandija zbog toga što smatra da Srbija ne sarađuje dovoljno s Haškim tribunalom, Đelić je rekao da to pokazuje da je Evropska komisija „snažan saveznik” Srbije. „Veoma nas je obradovala odluka Evropske komisije da i formalno predloži primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma, što pokazuje da je komisija veoma snažan saveznik naše zemlje na njenom evropskom putu”, rekao je on. „Svi znamo da je samo još jedna zemlja članica ostala van tog konsenzusa. Prvi momenat za to će biti kraj oktobra i Savet ministara, a ukoliko to ne bude moguće tada, očekujemo da će se to desiti tokom evropskog samita u decembru, posle novog izveštaja glavnog tužioca tribunala Serža Bramerca”, rekao je Đelić.

[objavljeno: 15/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.