Izvor: RTS, 30.Nov.2020, 14:50

EK o o Crnoj Gori i Srbiji: Jasna poruka Varheljija

Evropska komisija ocenjuje da je jasna jučerašnja poruka komesara za proširenje Olivera Varheljija, kojom je pozdravljena odluka Srbije da povuče otkazivanje gostoprimstva ambasadoru Crne Gore, a Podgorica pozvana da učini isto.
Na današnju konstataciju crnogorskih državnih medija da je "takav stav izazvao brojne reakcije u Crnoj Gori", u Evropskoj komsiji ponavljaju da je poštovanje dobrosusedskih odnosa i dobrosusedska saradnje osnova za napredak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ka EU, ali i za procese stabilizacije i pridruživanja regiona.

"EU poziva na izbegavanje svih poteza koji mogu da ugroze međusobne prijateljske odnose. Očuvanje dijaloga i klime poverenja je od najveće važnosti posebno za zemlje koje su na putu ka EU", kaže portparolka Komisije Ana Pisonero.
Pisonero naglašava da "i Srbija i Crna Gora solidno napreduju ka EU".
U Evropskoj komisiji nisu odgovarali na potpitanja crnogorskih medija koja su se odnosila na "poznavanje istorijskih činjenica" koje su dovele do odluke Podgorice o proterivanu ambasadora Srbije, kao ni na to da li je EU "isto tražila od Beograda" kada je 2008. godine proteran ambasador Crne Gore zbog prinanja jednostrano proglašene nezavisnoti Kosova.
U poslednjem izveštaju Evropske komsije, ali i nacrtu zaključaka Saveta EU, konstatuje se da Srbija nastavlja svoj pozitivan angažaman kada je reč o regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropska komisija: Varhelji je jasan

Izvor: B92, 30.Nov.2020

EK ocenjuje da je jasna poruka komesara za proširenje Varheljija kojom je pozdravljena odluka Srbije da povuče otkazivanje gostoprimstva ambasadoru Crne Gore...Kako navode, Podgorica pozvana da učini isto...Na današnju konstataciju crnogorskih državnih medija da je "takav stav izazvao brojne reakcije...

Nastavak na B92...

STAV EVROPSKE KOMISIJE NEPROMENJEN: Varheljijeva poruka jasna kao dan, sada je red na Podgoricu da povuče odluku

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2020

U poslednjem izveštaju Evropske komsije, ali i nacrtu zaključaka Saveta EU, konstatuje se da Srbija nastavlja svoj pozitivan angažaman kada je reč o regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima...Evropska komisija ocenjuje da je jasna jučerašnja poruka komesara za proširenje Olivera Varhejija,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.