EK o Srbiji: Odnosi sa Prištinom i vladavina prava određuju tempo pristupanja

Izvor: RTS, 16.Apr.2018, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK o Srbiji: Odnosi sa Prištinom i vladavina prava određuju tempo pristupanja

Ukupni tempo pristupanja Srbije zavisiće pre svega od intenzivnijeg toka reformi vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom, stoji u nacrtu godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku u koji je uvid imao RTS.
Izveštaj o stanju reformi u Srbiji i drugim zemljama sa perspektivom članstva u EU biće zvanično usvojen sutra, a visoka predstavnica EU Federika Mogerini će ga zvaničnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije predstaviti tokom posete Beogradu u sredu.

Srbija treba da produbi svoje angažovanje u dijalogu sa Prištinom, uključujući primenu svih dogovora, a posebno onog o energetici, navodi se u delu izveštaja koji je posvećen Srbiji u okviru dokumenta o strategiji proširenja EU, i dodaje da je inicijativa predsednika Srbije o unutrašnjem dijalogu dobrodošla u ovom pogledu.
EK ocenjuje da Srbija treba da nastavi da igra pozitivnu ulogu u popravljanju regionalnih veza i očuvanju stabilnosti. U delu izveštaja koji se odnosi na Kosovo, navodi se da Priština treba da pojača angažovanje u dijalogu sa Beogradom, a posebno rad na formiranju Zajednice srpskih opština.
Govoreći o vladavini zakona, EK ocenjuje da je bilo određenog napretka, ali da Srbija treba da pojača napore i postigne više rezultata, posebno u "stvaranju ambijenta za slobodu izražavanja, jačanju nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa i održivog napretka u borbi protiv korupcije i ogranizovanog kriminala".
Ekonomske reforme nastavljaju da daju rezultate, posebno u vidu makroekonomske stabilnosti, stoji u nacrtu. Međutim, "nivo privatnog i javnog ulaganja je nizak, a poslovno okruženje za mala i srednja preduzeća mora da se popravi".
Izveštaj Evropske komisije navodi da je "velika strukturna reforma javne uprave, poreskih organa i državnih preduzeća i dalje nedovršena".
U okviru pristupnih pregovora, ključno je da Srbija razvije i održi administrativne kapacitete za bavljenje pitanjima članstva u EU, poručuje Evropska komisija u izveštaju koji će biti objavljen sutra u Strazburu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropska komisija: Tempo pristupanja Srbije zavisiće i od normalizacije odnosa sa Prištinom

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Apr.2018

BEOGRAD - Ukupni tempo pristupanja Srbije EU zavisiće prije svega od intenzivnijeg toka reformi, vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, navodi se u nacrtu godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku...Izvještaj o stanju reformi u Srbiji i drugim zemljama sa perspektivom članstva...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.