EK: Srbija napredovala na političkom planu

Izvor: S media, 09.Nov.2010, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Srbija napredovala na političkom planu

U izveštaju Evropske komisije navodi se da je Srbija napredovala u političkim reformama i borbi protiv organizovanog kriminala. Srbija je pohvaljena zbog poboljšanja odnosa sa Prištinom, ali je pozvana da uloži veće napore u pronalaženju i hapšenju preostalih haških optuženika.

Evropska komisija je danas objavila godišnji izveštaj o napretku Srbije u evropskim reformama iz kojeg proizlazi da je Srbija u odredjenoj meri napredovala u političkoj

demokratizaciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << uz izvestan oporavak privrede i rast domaćeg bruto proizvoda.

Evropska komisija traži i bitna poboljšanja u reformi pravosudja i suzbijanju korupcije, a hvali srpske vlasti za vidljive uspehe u bitki protiv organizovanog kriminala i poboljšanju saradnje sa susedima, posebno sa Hrvatskom i Bosnom.

Izveštaj Evropske komisije pozitivan

"Vlada je ostala stabilna i nastavlja da ispoljava visok stepen saglasnosti o uključivanju u Evropsku uniju kao strateškom prioritetu", podvlači EK u analizi pridruživanja Srbije evropskim strukturama.

Srpska vlada, kako dodaje, i dalje primenjuje odredbe trgovinskog dela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju "mada priprema i primena novih zakona moraju biti znatno delotvorniji".

Reforma pravosuđa po standardima EU

Prema ovom izveštaju i Strategiji proširivanja Evropske komisije, za dalji obostrano željeni brži napredak Srbije ka članstvu EU ostaje dostizanje pune saradnje s Haškim sudom.

U izveštaju se podseća da je to prošlog meseca naglasio Savet ministara EU.

Evropska komisija je dosad stalno stavljala do znanja da smatra da srpske vlasti čine sve u svojoj moći da se ta saradnja dovrši hapšenjem dvojice preostalih haških optuženika.

U izveštaju za 2010. se ističe da je tužilac Haškog suda u poslednjem izveštaju Savetu bezbednosti UN "predočio da je Srbija blagovremeno i primereno odgovarala na zahteve tužioca za dobijanje dokumenata, pristup arhivama i svedocima".

EK: Makedonija zaostaje u reformi pravosudja

Tužilac tribunala u Hagu je "istakao profesionalizam i predanost operativnih službi koje tragaju za beguncima mada je preporučio da Srbija preispita strategije za hapšenje odbeglih optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića".

U dokumentu EK se dodaje da su srpske vlasti uspostavile dobru saradnju i s Euleksom oko istraga ratnih zločina na Kosovu.

EK smatra i da su usvojeni važni zakoni za civilni nadzor nad delovanjem snaga bezbednosti, ali da je parlamentarna kontrola na tom polju slaba.

EU nekorektna prema Turskoj

Valjana dopuna i dovršetak Reforme pravosudja u Srbiji su u izveštaju EK označeni kao neodložni zadatak jer je to bitna stavka uslova političke demokratije, ispunjavanja Kopenhagenških merila, a povezano je neposredno i s daljim nužnim uspesima u bitki protiv organizovanog kriminala, korupcije, sukoba interesa.

Komisija u Briselu stavlja do znanja da zbog toga postoji "ozbiljna zabrinutost".

Velike zamerke i "ozbiljna zabrinutost" isto kao kad su u pitanju ostale zemlje Zapadnog Balkana, upućene su i na račun "opšterasprostranjene korupcije".

Vidan napredak je, ocenjuje se u ovoj analizi, ostvaren u bitki protiv organizovanog kriminala kao i u saradnji ključnih bezbednosnih službi u Srbiji, regionu i medjunarodnoj ravni.

Od Srbije se traži i "predusretljiviji stav" prema učešću Kosova u regionalnoj saradnji i trgovini, uz prihvatanje kosovskog carinskog pečata kao i dalje snaženje saradnje s Euleksom.

EK ocenjuje da u Srbiji postoje valjani zakoni protiv diskriminacije, ali da je to i dalje slučaj kad su u pitanju Romi, homoseksualna zajednica, žene, nacionalne manjine, uz opasku da je parada homoseksualaca bila napredak ka jamčenju ustavnih prava.

EK: Kosovo napredovalo

"Te grupe kao i borci za ljudska prava i novinari su na udaru govora mržnje i pretnji na šta vlasti retko reaguju", ukazuje EK.

Ocenjeno je da "dobar napredak ostvaren u zaštiti manjina", da su "u Vojvodini sve bolje prilike u odnosima medju etničkim grupama", dok i dalje ima nevolja s formiranjem nacionalog saveta Bošnjaka.

Komisija u Briselu je ocenila da je vlada u Beogradu održala makroekonomsku stabilnost privrede uz izvestan rast bruto domaćeg prozvoda, ali i nedovoljnog napretka u strukturalnim reformama, privlačenju stranog kapitala.

Srpska vlada je u srednjoročnom programu predstavila i "realističan makrofinansijski scenario, uveliko u saglasnosti s programom reformi".

Takođe je povoljna ocena da Srbija ima stabilnu vlast, kao i da postoji široka podrška u političkim strankama za strategijski cilj ulaska u članstvo Evropske unije.

Opšti zaključak Evropske komisije je da je “proces proširivanja Evropske unije je dobio novi zamah".

Komisija u Briselu je ocenila da je vlada u Beogradu održala makroekonomsku stabilnost privrede, uz izvestan rast bruto domaćeg prozvoda, ali i nedovoljnog napretka u strukturalnim reformama i privlačenju stranog kapitala.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.