EK: EU ne namerava da donese propis o nošenju burke

Izvor: Blic, 28.Jun.2010, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: EU ne namerava da donese propis o nošenju burke

Evropska unija ne namerava da propisom ograniči nošenje islamske odeće za žene burke na javnom mestu, jer je ta odluka na vladama svake od članica EU, saopštila je danas Evropska komisija.

"Ne vidim da je neophodno doneti evropski propis o burki", izjavila je evropska komesarka za unutrašnja pitanja Sesilija Malstrom u Briselu na zajedničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konferenciji za novinare sa španskim ministrom unutrašnjih poslova Alfredom Perezom Rubalkabaom.

Španska vlada namerava da uvede u budući zakon o verskim slobodama, meru kojom bi se ograničilo nosenje burke na javnom mestu, rekao je španski ministar.

"Ali to je unutrašnjepolitička odluka", dodao je.

U Belgiji bi uskoro trebalo da bude usvojen zakon o zabrani nošenja burke na javnom mestu. Predlog zakona odobren krajem aprila u Predstavničkom domu, treba da bude usvojen i u Senatu. Sličan zakon treba da se nadje i pred francuskim poslanicima tokom jula.

Fijon: Nošenje vela "karikatura" islama

Francuski premijer Fransoa Fijon poručio je danas muslimanima u Francuskoj da treba da se bore protiv radikalne manjine koja zahteva da žene u potpunosti prekrivaju lice velom, ocenjujući da je reč o "karikaturi" islama.

"Islam u Francuskoj, islam koji vi svakodnevno praktikujete, nema ništa sa ovom karikaturom, koja prigušuje svetlo vaše vere", rekao je Fijon na otvaranju jedne džamije u severozapadnom predgradju Pariza, a preneo Rojters.

Manjina koristi veo kao način da spreči integraciju tolerantnog islama koji poštuje odvajanje crkve i države, rekao je Fijon i poručio okupljenima da se tome suprotstave.

"Vi treba da stanete u prvi red protiv ove kradje verske poruke...Na vama je da učinite da razum trijumfuje nad obmanom i tolerancija nad netoleracijom", istakao je Fijon.

Francuski premijer je stao u odbranu plana francuske vlade da zabrani muslimankama nošenje vela koji u potpunosti pokriva lice, ističući da je njena obaveza da brani neka od osnovnih načela društva.

U Francuskoj živi pet miliona muslimana, što je najveća muslimanska zajednica u Evropi.

Mnogi od njih smatraju se potpuno integrisanim članovima društva i samo kod neznatne manjine žene su u obavezi da nose tradicionalnu odeću kao što su burka i nikab.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.