EK: Brisel sprema reagovanje na odluku Prištine

Izvor: RTS, 21.Nov.2018, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Brisel sprema reagovanje na odluku Prištine

U Evropskoj komisiji najavili su da se u najkraćem roku očekuje odgovor EU na odluku kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto.
Evropska unija radi na reakciji povodom odluke kosovske vlade, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

Prištinske vlasti podigle su takse na srpske proizvode na 100 odsto, obrazlažući takav potez "agresivnom kampanjom protiv Kosova", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštio je zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj. Zamenik Ramuša Haradinaja je najavio i dodatne mere. Novim merama obuhvaćeni i proizvodi iz Bosne i Hercegovine. 
Evropska unija je 6. novembra već zatražila od kosovskih vlasti da hitno objasne odluku o povećanju taksi od tadašnjih 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. 
Brisel je ocenio da takva odluka "podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova. 
"Ove odluke su jasno kršenje kosovskih obaveza unutar Cefte. EU očekuje od Kosova, koje trenutno predsedava Ceftom, da se u potpunosti uskladi sa svojim obavezama i opozove ove mere", poručila je tada portparolka EU Maja Kocijančič. 
I u izjavi za Tanjug povodom uvođenja taksi na robu iz Srbije, Kocijančičeva je podsetila na saopštenje šefice EU diplomatije Federike Mogerini dato nakon poslednje runde dijaloga 8. novembra, u kojem se Kosovo i Srbija pozivaju da osiguraju "uslove pogodne za dijalog i da se uzdrže od reči, akcija i mera koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije". 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Haradinajev savjetnik: EU i SAD očekivali ovakvu mjeru

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Nov.2018

Nacionalni koordinator za Zapadni Balkan i savjetnik premijera Kosova Ramuša Haradinaja Gazmend Abraši tvrdi da su Evropska unija i SAD očekivali mjeru kosovske vlade o uvođenju carina na uvoz robe iz centralne Srbije od 100 odsto.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.