Izvor: Luftika.rs, 09.Dec.2021, 13:10

Duhoviti tviteraš spustio sve licimere koji slepo veruju “da sa strane ima kvalitetnije ispaše”

Niko ne spori da je srpskom društvu neophodan razvoj, podizanje svesti, usvajanje modernih tekovina i tehnologija, ali srljanje u novitete bez razmišljanja o posledicama, odricanje od tradicije i autentičnosti svog kolektivnog bića zarad preporuka i trendova koje po incerciji usvajamo sa Zapada takođe nije put ka sreći.
Decenijama su generacije odrastale na Holivudu i floskulama o civilizovanom svetu, o EU kao zajednici blagostanja i obećanoj budućnosti koja čeka samo da izađemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << iz naših kasaba.
Nažalost, pokazuje se da naša trgovina sa zemljama Zapada funkcioniše recipročno i vrlo uspešno, oni su nama prodali mantru o demokratiji, slobodnom tržištu i slobodama raznoraznih vrsta, a mi smo njima izvezli pendreke i vodene topove koji trenutno imaju izuzetnu upotrebnu vrednost i u širokoj su primeni preko leđa građana Berlina, Roterdama, Sidneja, Pariza i drugih velikih svetskih centara.
Jedinstvenost i originalnost je ono što donosi razliku i niko normalan ne spori da postoje neke univerzalne vrednosti koje prosto pristaju i pripadaju čoveku 21. veka.
Međutim, zadatak je ne upasti u mimikriju i laž jer ipak postoji onaj deo društva koji je i dalje slepo zagledan u tuđe dvorište sa mišlju da, kako Rambo davno reče, „sa strane ima kvalitetnije ispaše“.
Upravo je tu malograđanštinu i nedosanjani elitizam jedan tviteraš isprozivao sjajnim nizom kreativnih objava koji su vrlo brzo privukli pažnju ostalih korisnika.
On se na ovoj društvenoj mreži predstavlja pod imenom „Jevrejin u srcu“, a njegov cilj da ogoli prilično usvojen podcenjivački karakter prema svom društvu kroz idealizaciju tuđih može se reći da je ostvaren.
– Vidi palme na Kalemegdanu
Seljana!
Vidi palme u Beču
Jao, super, slikaj me ovde
– Prođe Kameničkom
Ovo samo kod nas ima, po ulici da prodaju drangulije
Ode na buvljak u Pariz
Jao, prelepo, vidi, papirni luster, samo 20 evra, kupujem!
– Vidi pijane srednjoškolce subotom 👇
— Jevrejin_u_❤ (@nestranacki) December 6, 2021

Svi ponekada upadnemo u tu zamku, bez opravdanja, ali primer sa palmama jedan je od eklatantnih iako postoji hiljade razloga zbog kojih se može polemisati da li je palmi zaista mesto u Beogradu, na Kališu, ili pak u Skupštini, u sudu…
Takođe, fenomen uličnih prodavaca “ovde” i “tamo” sjajno je objasnio, a i ostalim primerima je zaista u nizu pogađao u centar mete.
Lapova, da prenoći kod njega, mora na vma na pregled
Brate, imaš preko air bnb da nađeš sa 16e smeštaj u Pinosavi, za manje od sata si na Banjici busom
– Ode na 40 dana rođaku na groblje
Fuj, pitu i kafu ređate po grobu, primitivci
Plati 30e da uđe u kapelu u Italiji gde 👇
— Jevrejin_u_❤ (@nestranacki) December 6, 2021

Beograđanin
– Ode na svadbu
Ne igram ja kolo, to ćeš ti da izvineš sa tim običajima i forama
Dolazi irska plesna grupa u “Sava Centar”
Jao, idem obavezno, volim etno muziku i ples
– Nađe u podrumu babinu preslicu
Jao, kevo, ti još ovo čuvaš? Da bacim?
Vrati se iz Afrike
Vidi,👇
— Jevrejin_u_❤ (@nestranacki) December 6, 2021

kad Šveđanin napravi varjaču, kvalitet!
– Ode u Bosnu
Šta se svađaju stalno i dele, što se ne ugledaju na normalne države?
Ode u Belgiju
Čekaj, ti ne smeš da pričaš flamanski među frankofonima, jer se plašiš za svoju bezbednost? Ozbiljno? Pa dobro, bar živiš u EU, ne kao mi.
— Jevrejin_u_❤ (@nestranacki) December 6, 2021

Zanimljivo je pitanje za svakoga od nas ponaosob, koliko smo zaista povodljivi, koliko zapravo ne cenimo ono što imamo, koliko smo nezahvalni i gde je granica između zdravog usvajanja uvoznih fazona i čuvanja i negovanja svog jedinstvenog izraza.
Rešenje može biti – upoznajmo, putujmo ako je moguće i prihvatajmo različitosti, ali cenimo svoje jer će samo na taj način i drugi ceniti nas.
Otvaranje Malograđanke u Beogradu na vodi uz Čolu i novogodišnji vatromet od 250.000 €

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.