Drugi pozorišni festival Upad u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2020, 08:17

Drugi pozorišni festival "Upad" u Novom Sadu

Pozorišni festival „Upad“, koji je prošle godine pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad sa ciljem unapređenja pozorišne umetnosti za mlade, održava se od 19. oktobra do 1. novembra u Novom Sadu i predstavlja deo aktivnosti na međunarodnom EU projektu „ BeSpectActive !“. 

„Upad“ je prepoznatljiv po tome što selekciju predstava prave aktivni mladi gledaoci, a ovogodišnji drugi Festival >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će biti specifičan jer će se osam predstava koje su mladi Selektori odabrali igrati i na nekoliko lokacija u Novom Sadu koje su i tematski vezane za same predstave. Pored selekcije, kreiranja naziva Festivala, mladima je poverena i uloga moderatora razgovora sa autorima koji će se voditi nakon svake predstave.

Tako će Novosadsko pozorište/ Újvidéki Színház biti domaćin pet predstava tokom poslednje dve nedelje oktobra:

ponedeljak, 19. oktobra u 20 časova „Sakrij se negdje daleko. Do smrti.“ – autorski projekat Kristiana Žana Mišela Jalžečića i Doroteje Šušak u produkciji Arterarija iz Zagreba; sreda, 21. oktobar u 20 časova „Indigo“ rađena u koprodukciji Kreativnog centra CEKOM, organizacije, Kulturkick -a i Kulturnog centra Zrenjanina. Tekst potpisuju: Dušan Kalejski i Predrag Karanjac; četvrtak, 22. oktobar u 20 časova monodrama „Noćni pisac” svestranog belgijskog umetnika Jana Fabra, u maestralnom izvođenju Slobodana Beštića u izvođenju Narodnog pozorište iz Beograda; ponedeljak, 26. oktobar u 20 časova „Negri ili Ljubov ko sočelovekom svojim“ pobednik 55. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Knjaževsko-srpskog teatra u režiji Anđelke Nikolić; sreda, 28. oktobar u 20 časova „Dragi tata“, Teatar 021, Beograd, po tekstu Milene Bogavac, a u režiji Nataše Radonjić; petak, 23. oktobar u 19 časova Gimnaziji „Laza Kostić“ na Telepu gostuje Prva kragujevačka gimnazija sa predstavom „Ona“.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, 24. oktobra biće izvedena predstava „Šest portreta Pavla Beljanskog“ u dva termina, od 15 i 18 časova i koja je realizovana kao deo projekta „Muzeja mladih“, u okviru programa Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 – OPENS, a uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u organizaciji Teatra mladih „Mišolovka“. Prisustvo predstavi je besplatno, a publika može da rezerviše mesta putem telefona 021/472 99 66, 528-185.

Takođe u dva termina u Srpskom narodnom pozorištu u nedelju 1. novembra od 18 i 21 čas igraće se predstava „Za šta biste dali svoj život?“, koja je rađena u koprodukciji sa: East Westa Centar, Teatar Promena Novi Sad, Bosansko narodno pozorište Zenica, Novosadsko pozorište/ Újvidéki Színház Novi Sad i u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Sad i Centrom za mlade Novo Sarajevo.

Ulaznice za predstave se mogu rezervisati i kupiti na blagajni pozorišta u kojima se predstave igraju, po ceni od 500 dinara, a za studente i srednjoškolce 250 dinara.

SKC Novi Sad, kao organizator događaja moli posetioce da nose zaštitne maske i poštuju distancu.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS i Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.