Drecun: Meka moć EU pala na ispitu,  krajnje rigidan nemački stav o Kosovu

Izvor: RTS, 24.Maj.2020, 08:04

Drecun: Meka moć EU pala na ispitu, krajnje rigidan nemački stav o Kosovu

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
Milovan Drecun je, komentarišući paljenje kuće Srbina povratnika u selu kod Kline, ocenio da se radi o konstantnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pritisku Albanaca na Srbe da se ne vrate.

"Šalje se poruka da nisu dobrodošli i da je priča završena. To se najbolje postiže tako što fizički ugrožavate bezbednost ljudi koji reše da se vrate", ukazuje Drecun.
Što se tiče mogućnosti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Drecun je govorio o pismu koje se pojavilo u medijima, a u kojem ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske pozivaju na momentalno obnavljanje razgovora.
Ocenjuje da je takozvana "meka moć" Evropske unije pala na ispitu.
"Vidim snažan uticaj Nemačke, koja je vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja, jer Nemačka ima krajnje rigidan politički stav, a to je da preko pravno obavezujućeg sporazuma treba da se prizna samoproglašena nezavisnost Kosova, što Srbija neće ni po koju cenu prihvatiti", kaže Drecun.
S druge strane, kako je dodao, ako je stav Francuske i Nemačke da se dijalog nastavi, moraju da se stvore uslovi za to, a to je bezuslovno ukidanje taksi.
"Nemačka mora da bude svesna situacije da je Srbija sada dovoljno ojačala da ne mogu da joj se diktiraju i nameću rešenja za Kosmet", kaže Drecun.
Smatra da administracija američkog predsednika Donalda Trampa ima racionalan politički stav, ali da strukture "duboke države" nisu zadovoljne.
"Čak i blaga promena u američkom stavu nailazi na strahovit otpor", primećuje Drecun.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Moć Evropske unije pala na ispitu po pitanju Kosova i Metohije"

Izvor: B92, 24.Maj.2020

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije američkog predsednika Donalda Trampa...Adminsitracija se zalaže da ipak bude otvorena mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju...Govoreći o pismu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.