Dojče vele: Izbeglice izbegavaju Bugarsku jer je tamošnja policija poznata po brutalnosti

Izvor: Blic, 17.Mar.2016, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojče vele: Izbeglice izbegavaju Bugarsku jer je tamošnja policija poznata po brutalnosti

Bugarski predsednik Rosen Plevenlijev želi da Evropska unija sa Turskom ispregovara i kontrolu granice prema Bugarskoj, mada izbeglice inače izbegavaju Bugarsku, jer je tamošnja policija poznata po brutalnosti, prenosi Dojče vele.

Na pitanje novinara da li kretanje migranata može ići alternativnim putem preko Bugarske, predsednik Bugarske kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da pažljivo posmatra situaciju na Balkanskoj ruti i da je već doneo preventivne mere.

"Savet za nacionalnu bezbednost je tokom poslednje sednice predložio odgovarajuće mere vladi i parlamentu. Takođe smo promenili Zakon o odbrani i imamo plan ukoliko pritisak migranata poraste" kaže Plevenlijev.

"Svi smo pogođeni migrantskom krizom, zato i rešenja mogu biti samo zajednička. Kriza ne može biti savladana ako reagujemo zasebno. Iskustvo pokazuje da zatvaranje ruta može samo da produbi krizu. Isto važi i za situaciju kada se migranti jednostavno propuštaju u susednu zemlju" kaže bugarski predsednik.

Novinar Dojče velea je postavio hipotetičko pitanje: Da se ipak na bugarskim granicama s Turskom i Grčkom pojave mase ljudi, Bugarska bi imala dve opcije: da zadrži ljude na granici ili da ih propusti u pravcu Srbije i Rumunije.

Na tu predpostavku Plevenlijev kaže da se, "za razliku od drugih država, Bugarska do sada strogo držala pravila EU, Dablinskog i Šengenskog sporazuma".

"Ne tražimo 'kreativna rešenja' kako bi gurnuli probleme pod tepih i opteretili susede. Današnje krize su globalne, za rešenja je potrebno više od napora pojedinačne države. Treba nam iskrenost – za nacionalne egoizme nema mesta", dodao je Plevnijev.

Bugarski predsednik kaže da njegovoj državi treba pomoć oko troškova obezbedivanja granice, smeštaja, zbrinjavanja i medicinske nege za izbeglice.

Predsednik Bugarske, komentarišući politiku nemačke kancelarke Angele Merkel, kaže da ne vidi protivrečnost između humanog ophodenja prema izbeglicama i bezbednosti.

"Najpre moramo biti dobri ljudi, humani i tolerantni. Istovremeno, naša humanost ne sme da utiče na bezbednost. Naše vrednosti i istorijska iskustva jesu naša snaga, a ne slabost", ukazao je on.

"Izgleda da je jednostavno graditi nove zidove i terati druge. Samo, uskoro ćemo shvatiti da unutar naših novoizgradenih zidina nije ostalo više ništa što je vredno odbrane. Divim se humanosti i ljudskosti savezne kancelarke Angele Merkel. Ona daje primer za odgovornu politiku zasnovanu na vrednostima– za razliku od drugih političara u Evropi", zaključio je bugarski predsednik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.