Dogovoreni prioriteti u pregovorima, razmenjeni pokloni

Izvor: B92, 20.Jun.2017, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovoreni prioriteti u pregovorima, razmenjeni pokloni

Brisel -- Evropska unija i Velika Britanija su se saglasili o prioritetima i vremenskom rasporedu pregovora o Bregzitu na prvom sastanku pregovarača u Briselu.

Obe strane su se saglasile da će se prvo fokusirati na uređeni izlazak Britanije iz EU i postizanje dogovora o građanima EU koji žive u Britaniji i Britancima u zemljama Unije, o granici Ujedinjenog Kraljevstva i Irske i finansijskim obavezama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje London mora da plati.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije rekao je da će jednosedmični pregovori biti organizovani svakog meseca u periodu od 17. jula do 9. oktobra dok će se radne grupe baviti pitanjima ljudskih prava, finansijskim dogovorima i drugim "pitanjima koja nameće razlaz".

Barnije i britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis su se saglasili da će najvažnije biti pitanje ljudskih prava i slobode kretanja građana EU.

Dejvis je rekao da će na predstojećem samitu lidera EU premijerka Tereza Mej dati "ponudu" vezanu za ljudska prava.

"U prvom koraku, rešavaćemo najhitnija pitanja. Moramo da ukloniti nesigurnost uzrokovanu Bregzitom. U drugom koraku, razmotrićemo naš budući odnos", rekao je Barnije na kraju današnjeg sastanka.

To pokazuje da će se pregovori odvijati onako kako je Brisel zahtevao, da se novi odnos formuliše tek kada bude ostvaren dovoljan napredak u pitanjima razlaza, a ne da se paralelno vode pregovori o izlasku i novom odnosu, kako je Britanija želela.

Dejvis je rekao da je "važno kako će se pregovori završiti, a ne kako počinju".

Barnije je izjavio da će biti "ljudskih, pravnih, tehničkih i političkih posledica" koje ne smeju biti potcenjene.

Barnije i Dejvis su rekli da su uvereni da može biti ostvaren brz napredak, ali da postoje veliki izazovi u ostvarenju krajnjeg roka za zvaničan izlazak Britanije u martu 2019.

Pregovarači, obojica ljubitelji planinarenja, prvog dana pregovora razmenili su poklone - štap za planinarenje i knjigu o pešačenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.