Djelić: Na proleće iduće godine i formalni pregovori za EU

Izvor: S media, 10.Jun.2011, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djelić: Na proleće iduće godine i formalni pregovori za EU

Neće biti novih uslova na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Hapšenje Ratka Mladića važan momenat za evrointegracije zemlje, ali nije dovoljan korak za dobijanje statusa kandidata i datuma početka pregovora, izjavio Božidar Djelić.

Potpredsednik vlade zadužen za evropske integracije Božidar Djelić izjavio je danas da neće biti novih uslova na putu Srbije ka Evropskoj uniji, a da se >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nada da će država na proleće iduće godine fomalno otpočeti pregovore za članstvo u Uniji.

"Nadamo se da će 9. decembra biti postignut konsenzus da Srbija postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i da se definiše datum pregovora, a nadam se da će na proleće 2012. godine i formalno otpočeti pregovori", rekao je Djelić novinarima nakon sastanka Unapređenog stalnog dijaloga EU i Srbije, kome je priustovao i direktor Direkcije za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU Pjer Mirel.

Djelić je dodao da je Srbija svesna da, iako je hapšenje haškog optuženikja Ratka Mladića važan momenat za evrointegracije zemlje, to nije dovoljan korak za dobijanje statusa kandidata i datuma početka pregovora.

Djelić: Privrednici da učestvuju u donošenju odluka

Djelić: Do kraja godine status i datum pregovora

Djelić: Potrebna nam je saradnja i podrška EU

On je naglasio da će Srbija nastaviti saradnju sa sudom u Hagu i sprovođenje reformi.

Govoreći o zakonima koje na tom putu treba usvojiti, Djelić je precizirao da je urađen nacrt zakona o restituciji, da su u toku konsultacije sa strankama i da će tokom leta biti sprovedena javna rasprava o toj temi, a da se njegovo usvajanje u skupštini očekuje već na jesen.

Djelić je podsetio da je Srbija usvojila Zakon o izboru narodnih posalnika, da će uskoro biti usvojen i zakon o finansiranju političkih aktivnosti, koji je trenutno u skupštinoj raspravi, kao i da ostaje da se usvoji još zakon o javnoj svojini.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.