Div sa istoka: Agresivno kupuju kompanije u Evropi, ex YU na Putu svile

Izvor: B92, 21.Apr.2019, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Div sa istoka: Agresivno kupuju kompanije u Evropi, ex YU na "Putu svile"

Brisel -- Kineske investicije u državama Evropske unije prethodnih deset godina su naglo porasle.

Evropska komisija (EK) u nedavno je Kineze nazvala „sistemskim rivalom” i „strateškim konkurentom”, prenosi BBC.

Evropska je unija uvela i novi mehanizam nadzora nad stranim investicijama, kako bi mogli regovati da li strane investicije mogu naneti štetu zemljama članicama.

Prema izveštaju EK, trećina ukupne EU imovine u rukama je stranih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanija, a 9,5 odsto kompanija u Evropi ima vlasnike sa sedištem u Kini, Hong Kongu ili Makau.

U pređenju sa 2007. godinom kada je taj postotak iznosio tek 2,5 odsto, reč je o značajnom rastu, iako je ukupno u kineskim rukama još uvek razmerno mali deo evropskog biznisa.

Poređenja, na kraju 2016. godine, Amerikanci i Kanađani kontrolisali su 29 odsto kompanija u EU.

Kineska su ulaganja u Evropi svoj vrhunac su dostigli 2016. godine, kada je ukupna vrednost iznosila 37,2 milijarde evra. Posle toga sledi usporavanje.

"To je uglavnom rezultat strožih kontrola nad kapitalom koji dolazi iz Kine, ali i promene u globalnoj političkoj atmosferi kada su u pitanju investicije Kineza", za BBC priča Agata Kratc iz "Rhodium" Grupe.

Od 2000. do 2018. godine Kinezi su najviše su uložili u najveće evropske ekonomije poput Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Italije i Francuske. Na listi top 10 našle su se i Holandija, Finska, Švedska, Portugal, Španjolska i Irska.

Prema prošlogodišnjoj analizi Bloomberga, Kinezi u svom vlasništvu drže, ili imaju vlasničke udele, u četiri evropska aerodorma, šest pomorskih luka i 13 fudbalskih klubova.

Kinezi sprovode novi veliki program "Put svile", poznat i kao Inicijativa „Jedan pojas, jedan put” u sklopu kojega Kinezi planiraju velike investicije u evropsku infrastrukturu kako bi se ojačale trgovinske veze između Kine i Evrope. Na tom putu su se našle i gotovo sve republike bivše Jugoslavije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Div sa istoka: Agresivno kupuju u Evropi

Izvor: Vesti-online.com, 21.Apr.2019

Kineske investicije u državama Evropske unije prethodnih deset godina su naglo porasle...Evropska komisija (EK) u nedavno je Kineze nazvala "sistemskim rivalom" i "strateškim konkurentom", prenosi BBC...Evropska je unija uvela i novi mehanizam nadzora nad stranim investicijama, kako bi mogli regovati...

Nastavak na Vesti-online.com...

U vlasništvu Kineza čak 10% evropskih kompanija, najveća ulaganja u VB

Izvor: B92, 22.Apr.2019, 09:57

London -- Kineske investicije u državama Evropske unije su naglo porasle u poslednjih deset godina...Evropska komisija (EK) je nedavno Kineze nazvala "sistemskim rivalom” i "strateškim konkurentom”, prenosi BBC...Evropska unija je uvela novi mehanizam nadzora nad stranim investicijama, kako bi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.