Izvor: RTS, 17.Jul.2020, 07:52

Dijalog na nekoliko paralelnih koloseka, šta je važno za Srbiju

Politički analitičar Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost rekao je za RTS da je u Briselu bio širi obim tema nego što je to bilo u prethodnoj fazi pregovora. Za Srbiju je važno da održava imidž konstruktivne strane, ističe Starović.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je u Briselu predvodio srpsku delegaciju na sastanku povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost rekao je da je dobro što je do nastavka dijaloga došlo na način na koji je insistirala Srbija - da se najpre ukinu mere za zabranu kretanja robe.
Prema njegovim rečima, uprkos pritiscima naša strana je ostala istrajna. Dodaje da je veći pritisak bio iz SAD nego iz Evropske unije
Starović napominje da je u Briselu bio širi obim tema nego što je to bilo u prethodnoj fazi pregovora.
Ukazuje da su na stolu bile tri teme: najpre nestala lica kao važno civilizacijsko pitanje. Ukupno ima 1.643 ili 1.644 nestala lica, od čega je 570 Srba i nealbanaca, dok su ostalo Albanci.
Starović ističe da je preko trećina nestalih - Srbi i nealbanci i da je potrebno da se sazna njihova sudbina.
"Ne može prištinska strana odbijati i onemogućavati pristup određenim lokacijama", rekao je Starović.
Druga možda najvažnija tema je, kako smatra Starović, pitanje interno raseljenih lica. Navodi primer projekta "Sunčana dolina" u Zvečanu, gde će dom naći 1.300 lica sa područja KiM.
"To naselje se gradi uz podršku OEBS-a, biće i ambilanta i vrtići, sedište lokalne televizije. Nadam se da će to biti prvi u nizu projekata koje ćemo relaizovati", uveren je Starović.
Treća tema je ekonomija - to je oblast koja bi mogla da izađe iz okvira nultog zbira - da Priština kaže da put ka boljem živbotu vodi preko Beograda, smatra istoričar Starović.
Prema njegovim rečima, ekonomska slika KiM je sumorna, kada je reč o stopi nezaposlenosti.
"Kada krenete ka Prištini, možete da vidite motele i pumpe, a ne realnu privredu. Radi se sa delatnostima sa velikim obrtom gde je moguće pranje novca", ukazao je Starović.
Intenziviranje ekonomske saradnje sa centralnom Srbijom može dovesti do snažnog privrednog rasta, rekao je analitičar, dodajući da može da se poboiljša atmosfera na samom terenu. 
Dijalog na paralelnim kolosecimaStarović smatra da dijalog Beograda i Prištine mora da se vodi na nekoliko paralelnih koloseka - jedan od njih je plan za impementaciju ranije postignutih sporazma, ukazujući na šest tačaka koje difinišu Zajednicu srpskih opština.
"Obim tema će se širiti, verujem da nijedan novi sporazum neće biti potpisan dok se ne napravi jasan plan implementacije Briselskog sporazuma", kaže Starović.
Rekao je da je tema imovine važna tema, bilo da su državna ili društvena preduzeća u pitanju, jer imovinska prava ne zastarevaju. Dodaje da je desetine hiljada stanova u Prištini i šire i dalje uzurpirano.
"Za Srbiju je važno da održavamo imidž konstruktivne strane. Možemo da držimo otvoren prostor za saradnju", ističe Starović.
Ne smemo biti u poziciji da odbijamo dijalog, da smo sami sebi dovoljni, kaže Starović i podvlači da je izgrađen kredibilitet Srbije u međunarodnim odnosima.
Govoreći o ulozi SAD u pregovorima, Starović smatra da će u narednim sedmicama doći do pokušaja da Grenel napravi neki politički poen za Trampa i očekuje da dođe do obnove inicijative i obnove ekonosmkih pitanja između Beograda i Prištine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.