Dežer: Srbija je spremna da ide napred ka članstvu u EU

Izvor: Press, 01.Jul.2013, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Srbija je spremna da ide napred ka članstvu u EU

Dežer je na velikom dvodnevnog međuregionalnom skupu "Četiri motora u okviru EU strategije za Dunavski region" ocenio da je sporazum Beograda i Prištine postignut 19. aprila istorijsko dostignuće i dodao da je svih 27 članica EU odlučilo da otvori pregovore sa Srbijom.

Ta odluka je izuzetno značajna pre svega u pogledu usmerenja Srbije, istakao je Dežer i napomenuo da našoj zemlji u narednom periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << predstoji ispunjavanje mnogobrojnih obaveza, među kojima su ključne vladavina prava, odnosno reforma pravosuđa, suzbijanje korupcije i kriminala, finansiranje medija i odnos prema manjinama.

U okviru drugog, takođe važnog bloka reformi su one u privredi i ukupnoj ekonomiji, kao i u zdravstvu, rekao je Dežer i dodao da je u srpskom parlamentu u toku usvajanje strategije za borbu protiv korupcije i da će se potrudi da se ta strategija sprovede.

Šef delegacije EU u Srbiji je napomenuo da naša zemlja, ima značajne potencijale u informaciono-komunikacionim tehnologijama, poljoprivredi i drugim oblastima, ističući posebno Vojvodinu kao Evropu u malom i značajne ekonomske mogućnosti pokrajine.

Dežer je poručio da EU želi dobrodošlicu novim članicama, što je potvrdio i ulazak Hrvatske i dodao da je otvaranje pregovora sa Srbijom i sa Crnom Gorom jasan odgovor da je moguće pridruženje EU, kad zemlja ispunjava neophodne uslove.

"To je težak zadatak i postaje sve teže, ne zato što menjamo ciljeve nego što učimo na iskustvima", rekao je Dežer podsećajući da svaka zemlja mora da čeka nekoliko godina do punopravnog članstva, u okviru kojih mora da ispuni mnogobrojne uslove, koji su u interesu same te zemlje i njenih građana.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Dežer: Srbija je spremna da ide napred ka članstvu u EU

Izvor: NaDlanu.com, 01.Jul.2013

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas u Novom Sadu da je Srbija spremna da ide napred i da postane članica EU što je, kako je rekao, potvrđeno i odlukom o otvaranju pregovora, dodajući da se od nje očekuje napredak u dijalogu i saradnji sa Prištinom...Dežer je na velikom dvodnevnog...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.