Izvor: Nezavisne Novine, 08.Mar.2018, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija EU u BiH: Ravnopravnost žena jedna od osnovnih vrijednosti Unije

SARAJEVO - Ravnopravnost žena i muškaraca jedna je od osnovnih vrijednosti EU utvrđena u osnivačkim ugovorima, navodi se u zajedničkoj izjavi visokih evropskih zvaničnika.

"Unija je pionir u borbi protiv diskriminacije na osnovu pola i možemo se ponositi postignutim napretkom. Evropa je za žene jedno od najbezbjednijih i najravnopravnijih mjesta u svijetu", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Evropski zvaničnici poručuju da ima još dosta posla da se uradi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i da predstoji dug put do pune ravnopravnosti u praksi, jer žene i djevojčice i dalje doživljavaju uznemiravanje, zlostavljanje i nasilje, te "rijetko uspijevaju probiti stakleni plafon" zbog kojeg primaju niže plate i dobijaju manje prilika za razvoj karijere i poslovanja.

"Želimo da djevojčice i žene postignu ravnopravnost u svim aspektima života, dostupnosti obrazovanja, jednakoj plati za jednak rad, pristupu vodećim položajima u preduzećima i politici, te zaštiti od nasilja", navodi se u izjavi.

Podsticanje vođstva žena i njihovo ekonomsko osnaživanje apsolutni je prioritet EU, tako da je predloženo novo zakonodavstvo za poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života zaposlenih roditelja i njegovatelja, te akcioni plan za uklanjanje rodnih razlika u platama.

U saopštenju Delegacije EU u BiH navodi se da je u februaru 2018. godine broj žena na rukovodećim položajima u Evropskoj komisiji iznosio 36 odsto, dok ih je u novembru 2014. godine bilo tek 11 odsto, te da se predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker obavezao da će do kraja svog mandata, 31. oktobra 2019. godine učešće žena biti 40 odsto.

"Dosljedni smo u svim aspektima naših politika, kako unutar EU, tako i u spoljnom djelovanju, promovisati rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Naša politika doprinosi uspješnom globalnom sprovođenju ciljeva održivog razvoja i programa za žene, mir i bezbjednost", poručili su evropski zvaničnici.

Ove godine Evropski dani razvoja biće fokusirani na ključnu ulogu žena i djevojčica u održivom razvoju, te na njihovo ravnopravno učešće i vođstvo u svim područjima života.

U izjavi se navodi da EU pomaže ženama i djevojčicama širom svijeta koje su raseljene i koje su žrtve nasilja ili kojima je uskraćen pristup školovanju, zdravstvenim uslugama, uslugama planiranja porodice, tržištu rada i političkom životu.

Više od 15 miliona djevojčica, uzrasta osnovne škole, širom svijeta ne ide u školu, stoga EU podstiče dostupnost obrazovanja u državama od Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka do jugoistočne Azije.

"Rodna ravnopravnost ne znači samo pravednost i pravdu u Evropi, već i potrebu za postizanjem održivog mira, bezbjednosti, razvoja, ekonomskog prosperiteta i rasta širom svijeta. Ulaganje u potencijale žena i djevojčica, ulaganje je u čitavo naše društvo, a to je u jednakoj mjeri odgovornost muškaraca i dječaka kao i žena i djevojčica", navodi se u zajedničkoj izjavi komesara EU.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.