Dejanović: Usvojeno 95 odsto zakona po planu EU integracije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2011, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejanović: Usvojeno 95 odsto zakona po planu EU integracije

BEOGRAD -

Predsednica skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je Skupština Srbije od jula 2008. do decembra prošle godine usvojila 155 od 164 predloženih zakona i time ispunila 95 odsto svojih obaveza prema Nacionalnom planu integracije Srbije u EU.

Govoreći na debati Veća članova Međunarodnog evropskog pokreta u Beogradu na temu proširenja EU, koja je po prvi put u istoriji održana u zemlji koja nije članica EU, predsednica parlamenta je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istakla da je u skladu sa preporukama iz prethodnih izveštaja Evropske komisije narodna skupština izmenila neke odredbe poslanika, regulisala odnos sa nezavisnim telima i izglasala ukidanje blanko ostavki.

Savetnik u Generalnom direktoratu za proširenje EU Andris Kesteris rekao je da je pristupanje Srbije Evropskoj uniji (EU), uprkos zamoru od proširenja u nekim državama, nepromenljiv proces i samo je pitanje da li će se to dogoditi za šest ili 10 godina, izjavio je danas

On je istakao da ne vidi nikakve posebne razloge zašto bi Srbija ostala izvan EU.

Kesteris je rekao da evropska politika za Zapadni Balkan treba da bude dosledno primenjivana bez obriza na postojanje zamora od proširenja u pojedinim evropskim državma , podsetivši da je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo 2011. nazvao godinom mogućnosti za proces proširenja.

Predsednik međunarodnog evropskog pokreta Pat Koks rekao je da u mnogim evropskim državama postoji zamor od poširenja, ali da bojazan u kojoj meri će građani evropskih država moći da kontrolišu taj proces nije razlog da se prestane sa proširenjem, već da treba da se pokrene komunikacija sa građanima.

Integracija Zapadnog Balkana nije izazov koji ne može da se prevaziđe kao u slučaju velike države poput Turske, rekao je Koks i dodao da za sada nije postavljena granica o tome do kada će se EU proširivati.

"Kada pogledam mapu Evropske unije nedostaje samo Zapadni Balkan, nedostaju dva prednja zuba i ako želimo da se lepo smejemo, treba ga pridružiti", rekao je on, dodajući da će proces pridruživanja Srbije EU biti komplikovan, ali da je to samo "početak povratka Srbije kući gde pripada uz ostale evropske zemlje".

Koks se prethodno u skupštini sastao sa Đukić Dejanović, koja mu je tokom razgovora o lažnim azilantima i mogućoj ugroženosti bezviznog režima za građane Srbije, rekla da državni organi, posebno Ministarstvo unutrašnjih poslova, čine sve da detaljno istraže ko stoji iza organizovanih prelazaka lažnih azilanata.

Koks je istakao da je, do sada, bilo oko 1,6 miliona ostvarenih poseta građana Srbije zemljama EU, a da je samo jedan odsto tih poseta bio zloupotrebljen.

Na sastanku Veća članica Međunarodnog evropskog pokreta i javnoj debati o procesu proširenja, sa radnim naslovom "Radovi u toku" u Beogradu okupilo se preko 70 predstavnika tog evropskog pokreta, stručnjaka i predstavnika civilnog društva, kao i 50 predstavnika parlamenta Srbije i domaćih stručnjaka i predstavnika civilnog društva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.