Da li ćemo dobijati platu i bez rada (2): Kraj siromaštva nije utopija

Izvor: Vesti-online.com, 19.Nov.2016, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ćemo dobijati platu i bez rada (2): Kraj siromaštva nije utopija

Vlada Finske prva je u EU odlučila da 2017. godine uvede bezuslovni najniži zagarantovani dohodak za sve stanovnike bez obzira na uzrast, pol i da li su zaposleni. Predviđeno je da će mesečno svakom građaninu moći da se uplaćuje po 800 evra. U probnoj fazi, koja je trajala cele ove godine i obuhvatila više hiljada ljudi, krenulo se sa platom od 580 evra po stanovniku (u dobu između 25 i 58 godina), u ograničenom, oglednom području.

Finska je već četiri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u recesiji i ima stopu od 10 odsto nezaposlenih među radno sposobnim stanovnicima. Po proračunima, državu će manje koštati da deli i po 800 evra mesečno, nego da održava beskrajno tešku administraciju, armiju nezaposlenih i nezadovoljnih ljudi. Oni koji budu mogli i hteli da se zaposle, neće gubiti minimalnu nadokandu već će njihova zarada biti pridodata na ono što im uplaćuje država.

- Stanje u Finskoj je tako teško da nam je potrebna hrabrost da se upustimo u eksperiment sa rešenjima novog tipa - objasnio je premijer Juha Sipila zalažući se za ideju o zagarantovanoj zaradi.

Eksperiment sličan finskom sproveden je i u Kanadi, u gradiću Dofen, u provinciji Manitoba, između 1974. i 1979. godine.

Prema istraživanjima Evelin Forget, ekonomiste sa lokalnog univerziteta, rezultati su bili izvanredni i pokazali da oslobađanje od siromaštva nije utopija, već nešto sasvim moguće: siromaštvo je smanjeno, broj radnih sati je smanjen, ali su se ljudi više posvećivali učenju onoga što ih zanima, bilo je manje zdravstvenih problema, manje poseta bolnicama, manje nasilja...

U Holandiji traje eksperiment sa zagarantovanim i bezuslovnim zaradama u Utrehtu, Tilburgu, Vageningenu i Groningenu. Odrasli dobijaju po 900 evra, a domaćinstva po 1.300 evra mesečno.

Ideja o zagarantovanoj minimalnoj zaradi za sve ima svoje korene u radovima Tomasa Pejna, britanskog intelektualca iz 18. veka koji je putujući po severnoj Americi i upoznavši tamošnje Indijance, primetio da među njima nema siromašnih. Zaključio je da "civilizovano" zapadno društvo proizvodi siromahe oduzimajući ljudima zemljište.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.