Izvor: Radio 021, 14.Jul.2020, 21:28

DW: EU da suspenduje pristupne pregovore sa Srbijom sve dok je Vučić na vlasti

Srbija nije demokratija i pregovore o njenom članstvu u EU treba suspendovati sve dok je na vlasti Aleksandar Vučić, koji na vlasti opstaje pomoću metoda svog mentora Slobodana Miloševića brutalno guši opoziciju i kontroliše medije i pravosuđe, piše Dojče vele (Deutsche Welle-DW).

Predsedniku Srbije Aleksandu Vučiću draže je da veruje da iza masovnih demonstracija stoje strane sile, nego da prizna da su one izraz nezadovoljstva njegovom vlašću i zato širi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << teorije zavere, što je naučio od svog mentora Slobodana Miloševića, navodi u komentaru DW.

Nakon što je zabeležio ubedljivu pobedu na "izborima" koje je bojkotovala opozicija i sada kontroliše dve trećine mandata u parlamentu, "Vučić nema objašnjenje za to kako 'strani agenti' mogu da kontrolišu desetine hiljada ljudi širom Srbije. Niti navodi ikakva imena. Naprosto širi iste teorije zavere koje sežu još u vreme vladajuće jugoslovenske komunističke partije", piše DW.

To je, kako se navodi u komentaru, "naučio od svog mentora, bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, koji je takođe mutirao od komuniste u nacionalistu". "Vučić takođe tvrdi da je demokratski vladar i usvojio je metode svog mentora za opstanak na vlasti gušenje opozicije, preuzimanje medija i držanje pravosuđa pod kontrolom", navodi se.

U komentaru se navodi da je i na demostracije odgovorio šaljući svoje jurišnike, uniformisane ili provokatore u civilu, koji se, suprotno onome što Vučić tvrdi, nisu suzdržavali već su tukli i muškarce i žene oborene na tlo, pa i decu. "Domaće snage bezbednosti već odavno su sramota države Srbije", smatra DW.

"Srbija nije demokratija. I dok to ne postane, ne treba da bude smatrana potencijalnom članicom Evropske unije. EU ima dovoljno problema sa autokratskim liderima u svojim redovima", ocenio je komentaror DW.

DW konstatuje i da je nemačka kancelarka Angela Merkel predugo podržavala Vučića i da bi on mogao da baci senku na njen uspešni kancelarski mandat.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.